Dascălul: un maestru într-ale gravării pe suflete

Sunt profesoară. Profesoară de limba și literatura română, mai exact. Nu știu cât poate părea de captivant, dar ideea de a le oferi celor mici propria-ți moștenire intelectuală m-a determinat să urmez această cale. Am pornit pe acest drum cu gândul de a schimba rigiditatea ce planează asupra felului de-a preda și a învăța deopotrivă și încerc, pe cât posibil, să abordez un stil creativ și atractiv. Ca atunci când un banal tricou alb devine tricoul preferat prin magia personalizării.
De altfel, îmi doresc să gravez suflete, aripi gingașe de fluturi care să zboare până la soare. Îmi doresc ca amprenta mea să rămână în sufletul elevilor care, în ziua de astăzi, sunt foarte greu de impresionat, ceea ce vine ca o provocare și mă stimulează să mă autodepășesc. În momentul de față, tehnologia e arma secretă a oricărui combatant al banalului și al rutinei, indiferent de domeniul în care activează. Chiar și a profesorului care a declarat război metodelor învechite și vrea ca asta să se oglindească în ceea ce-l înconjoară. De aceea vreau să vin cu idei inovative și năstrușnice deopotrivă pentru utilizarea gravării laser în școală, în beneficiul elevilor. Îmi propun să le stârnesc interesul și dragul de a veni zi de zi la școală într-o sală de clasă primitoare, personalizată cu ajutorul unui gravator laser Bodor BCL-0503MU, importat și distribuit de Colop România.
sursă foto: bodorlaser.ro
Aparatul este mic și compact, ceea ce îl face perfect pentru utilizarea în spații restrânse, fiind un adevărat cufăr de comori, căci este capabil să transforme un lucru banal într-o amintire neprețuită sau într-un obiect de decor unic, personalizat. Poate prelucra obiecte de dimensiuni mici și medii, opțional se poate atașa și un sistem rotativ pentru obiecte cilindrice, aparatul dispunând de ultimele tehnologii în domeniu, chiar și Wi-Fi. O altă calitate care îl face potrivit pentru utilizarea în sala de clasă este siguranța: în momentul în care capacul din plexiglas este deschis, operațiunea se oprește și este reluată când capacul se închide, astfel că excludem pericolul de accidentare în cazul în care o mânuță prea curioasă vrea să pătrundă dincolo de straja transparentă. Cu o asemenea comoară la clasa profesorului, cine nu ar grava lucruri minunate pentru elevii săi? Imaginația e limita! 

Aș grava...

sursă foto: arhiva personală
...numele elevilor pe cutii de lemn: Nimic nu e mai supărător atunci când pășești într-o clasă nouă și nu cunoști numele elevilor. Pentru o bună interacțiune e necesar ca un profesor să cunoască și să își poată striga elevii pe nume, dar acest proces durează. Eu îi rugam să își scrie numele pe foi de hârtie sau carton, dar acestea se rătăceau mereu în vâltoarea de cărți și caiete, pierzând timp pentru pregătirea altora noi la începutul fiecărei ore din primele două-trei săptănâni de școală. De ce să nu apelăm la gravatorul laser Bodor? Masa de lucru poate fi ajustată în limita a 15 cm, ceea ce e mai mult decât suficient pentru gravarea numelor elevilor pe cutii de 20x5x4cm pe care aceștia să le așeze pe bancă. Interiorul poate fi umplut cu creioane colorate, pixuri sau rezerve pentru stilou, capacul poate fi și el prelucrat să devină o riglă de nădejde, mereu la îndemână, iar eu nu voi mai fi nevoită să îi strig pe elevi „Tu! Nu tu, colegul din dreapta ta!”

sursă foto: arhiva perosnală
...ștampile: E firesc ca elevii să aștepte câte o răsplată pentru munca lor, dar o notă sau un calificativ nu se acordă zilnic. În lipsa unui alt sistem de apreciere a muncii lor, există riscul ca elevul să dezvolte frustrare și reticență față de îndeplinirea sarcinilor de lucru. Personal, deja am adoptat măsura ștampilelor personalizate pentru a-mi răsplăti elevii. Entuziasmul lor a fost surprinzător și molipsitor, ștampila zâmbăreață devenind în scurt timp metoda de evaluare predilectă între două note, primind astfel și o lecție de viață: nu notele sunt importante, ci ceea ce știi, cunoștințele care-ți rămân înfipte în minte și munca pe care o depui zilnic pentru a crește, pentru a deveni tot mai bun. Metoda funcționează și pentru teme: știind că o temă integrală, lucrată cu atenție, valorează o față zâmbitoare, elevii tratează cu seriozitate munca de acasă. Cum ștampilele de cauciuc se realizează și se utilizează cu aceeași ușurință, gravatorul Bodor ne poate ajuta să gândim un set întreg de simboluri pentru a le stârni interesul elevilor și pentru a-i determina să învețe pentru viitor, nu pentru note. 

De asemenea, timpul pe care elevii îl alocă pregăritii foii pentru un test de evaluare „taie” din timpul de lucru. De ce să nu realizăm ștampile cu numele fiecărui elev, ștampile pe care să le folosească la semnarea testelor?

sursă foto: rovimed.ro
...un panou cu chipurile scriitorilor reprezentativi din literatura română: Eminescu, Creangă, Slavici, Caragiale și suita de autori poate continua dacă vorbim de decorarea unui cabinet de limba și literatura română. Și posibilitățile sunt multiple, cea care mă încântă cel mai mult ar fi gravarea chipurilor autorilor doriți pe plăcuțe de lemn sau plută, care se pot atașa direct pe perete sau pe un alt fundal monocrom. Procedura nu va fi dificilă, deoarece conexiunea USB și posibilitatea gravării imaginilor în format JPG vor face ca totul să pară ușor ca o simplă imprimare. Cât de bine ar împodobi aceste portrete pereții unei săli de clasă! Lemnul emană calm, tradiție, căldură, așadar decorul nu va obosi elevii cum o fac afișele și planșele realizate cu o paletă cromatică țipătoare.

sursă foto: emag.ro
...invitații personalizate pentru spectacole: indiferent de vârstă, pe parcursul anului școlar există evenimente care merită celebrate prin spectacole susținute de elevi - punerea în scenă a unei piese de teatru, recitări de poezii pentru a celebra nașterea poetului Mihai Eminescu, moment artistic cu ocazia zilei de 8 Martie sau Ziua Națională, toate adună în public părinți sau profesori. De aceea, prestanța momentelor cere invitații pe măsura efortului depus de elevi pentru pregătirea acestor spectacole școlare. Fie că vorbim de invitații pe suport de carton sau lemn, gravatorul Bodor le va oferi autenticitate și va da frâu liber imaginației elevilor care vor contribui cu idei pentru aspectul final al invitației. Tehnica e e tot mai des folosită și la invitațiile de nuntă și botez.

sursă foto: mărțișoare-cadou.ro
...mărțișoare: pentru că primăvara începe cu un mărțișor, iar în preajma datei de 1 Martie totul gravitează în jurul acestui simbol, ideea mea constă în organizarea unui târg de mărțișoare, iar veniturile obținute în urma vânzării să fie donate celor sărmani. Astfel, vom realiza mărțișoare dintre cele mai diverse, cu hornari, ghiocei și potcoave, imagini pe care elevii le vor realiza mai întâi pe hârtie. Varianta finală va fi scanată în format JPG, iar de acolo intră în acțiune gravatorul Bodor, care va marca bucăți de lemn cu imaginile realizate de elevi. Ca totul să fie și mai inedit, vom realiza și mărțișoare literare, cu un vers sau o frântură de text despre primăvară din opera marilor scriitori români, citate pe care elevii le vor culege ca pe cei dintâi toporași, stimulând obiceiul sănătos al lecturii.

sursă foto: ghizbi.ro
...premii personalizate pentru sfârșit de an: după muncă, și răsplată! Pe lângă cărțile oferite cadou la fiecare final de an școlar, elevii cu rezultate excepționale la învățătură ar putea primi și un obiect care să dăinuie, să le amintească toată viața de reușita lor. Astfel, banala diplomă de hârtie ar putea fi înlocuită de una gravată pe metal, lemn sau plexiglas, putând fi însoțită și de un stilou sau un pix personalizat cu numele elevului ce a obținut o frumoasă performanță școlară. Ceea ce ar putea reprezenta și un minunat cadou pentru fiecare elev la final de ciclu școlar, o amintire pe termen lung de la cea care i-a călăuzit pe un drum anevoios, dar frumos și plin de roade utile pentru viitor. 
sursă foto: indio.ro

Gravatorul laser Bodor BCL-0503MU gravează obiectele necesare pentru ca imaginea unui dascăl să rămână profund ștanțată în sufletele elevilor săi, prin originalitatea și creativitatea sa. Iar atunci când acestea vin la pachet cu orele atractive în care dascălul îi ghidează pe învățăceii săi spre lumina cunoașterii, există speranța ca schimbarea să fie aproape, iar binele să aștepte chiar după colț. Doar voință să fie.

Articol scris pentru SuperBlog 2018

Comentarii

Voi citiți...