Dragă mamă, tu ce știi cu adevărat despre celulele stem?

Dragă (viitoare) mămică,

Știu că îți aștepți cu nerăbdare puiul, că ai pregătit pentru venirea lui toate obiectele necesare, că ai
plănuit totul în cele mai mici detalii, că ai decorat camera cu inima plină de bucurie și nerăbdare, că visezi cu ochii deschiși prima voastră întâlnire, că emoțiile primei priviri se amplifică pe zi ce trece, de parcă ar fi un boboc de trandafir ce se deschide zâmbitor în razele calde ale soarelui. Și te gândești la cum să îi oferi toată grija ta. Te documentezi, cumperi tot ce are nevoie și te orientezi numai spre lucruri de calitate, poate îi deschizi și un cont de economii care să îi fie de folos când își va deschide aripile și va zbura spre clădirea propriei vieți, propriei familii. Te-ai documentat și despre recoltarea celulelor stem la naștere, dar oare câte informații sunt cu adevărat reale? Câte speculații și interpretări bazate pe studii incerte ai parcurs?

Poate că bebe nu e prevăzut cu manual de instrucțiuni inclus, dar înainte de venirea pe lume a copilului, trebuie să cunoști șapte aspecte importante despre adevărata utilitate a celulelor stem din sângele de cordon ombilical, țesutul ombilical și placentă:

1. Sângele de cordon ombilical este mai valoros din punct de vedere medical în comparație cu celulele stem luate ca atare, deoarece în sângele de cordon ombilical, pe lângă celule stem hematopoietice, mai sunt și alte tipuri de celule care ajută foarte mult în cazul unor afecțiuni, motiv pentru care în studiile medicale se folosește termenul „cord blood” – sânge ombilical. Imaginează-ți că, în clipele în care tu citești acest articol, cercetătorii de la Duke University Medical Center lucrează la un stiudiu care să probeze eficacitatea sângelui ombilical în tratarea afecțiunilor din spectrul autist.

2. Poveștile celor care au reușit sunt cele mai convingătoare argumente. Te ghidezi după recenziile altora când cumperi un aparat electrocasnic, de ce nu ai face la fel când e vorba de viața și sănătatea unei ființe atât de dragi? Bailey se numără printre cazurile copiilor care au beneficiat de un tratament cu sângele de cordon ombilical recoltat la naștere, în termeni medicali asta chemându-se transplant autolog, adică celulele utilizate au fost recoltate de la același pacient care urmează să le primească. Bailey s-a născut aparent sănătoasă, neexistând vreun simptom al unei probleme de sănătate. Cu toate acestea, părintii ei au decis să stocheze sângele din cordonul ombilical la o bancă de sânge familială, considerând ca acesta ar putea fi într-o zi util, mai ales din cauza antecedentelor de boală Alzheimer existente în familia lor. Din păcate, un accident vascular cerebral s-a manifestat la scurt timp după naștere, din cauza unei mici bucăți de placentă care s-a desprins, ajungând la creier prin cordonul ombilical, înainte de naștere. O echipă de specialiști de la Universitatea Duke a decis să inițieze transfuzia cu propriul ei sânge ombilical, cu speranța că tratamentul va reduce inflamația din zona afectată a creierului și va facilita astfel recuperarea zonei afectate. Pe când avea 14 luni, Bailey se dezvolta ca orice copil normal, fiind capabilă să meargă și să vorbească, rezultatele obținute prin administrarea propriului sânge din cordonul ombilical oferind speranța însănătoșirii și altor copii marcați de boli aparent incurabile. Prețiosul sânge poate fi folosit și pentru transplant alogenic, când celulele utilizate nu sunt recoltate de la același pacient care urmează să le primească, dar există compatiblitate HLA, în această categorie intrând donarea fraternală sau chiar cea de la persoane neînrudite.

3. Fii atentă la tipul de celule stem la care fac referire studiile sau reclamele care îți ies în cale. Termenul „celule stem” apare tor mai des în diverse contexte, unele spoturi publicitare prezentând produse cosmetice care conțin celule stem, cu efecte miraculoase asupra pielii. Nu se precizează însă că acele celule din compoziție sunt de origine vegetală, sunt acele celule ale plantei care au capacitatea de a se transforma în celule stem noi, de a regenera organe sau chiar planta întreagă. Eu aș numi asta dezinformare.

4. Ține cont de dovezile medicale și ține-te departe de trendurile de utilizare a a diferitelor produse biologice, cum ar fi placentofagia, o practică controversată ce presupune consumul unor fragmente din placenta umană, cu scopul de a preveni depresia postnatală. Medicina tradițională chineză recurgea la această practică, existând credința că poate vindeca diverse boli sau infertilitatea, dar studii recente conduse de specialiști demonstrează că placentofagia poate face mai mult rău decât bine.

5. Nu privi cu frică spre momentul recoltării, nu va face niciun rău copilului și nici pe tine nu te va pune în pericol. Este o ocazie unică pe care e păcat să o ratezi din cauza unor speculații. Trebuie să știi că, în lipsa recoltării la naștere a produselor biologice disponibile, o sursă importantă de sănătate ajunge direct la gunoi, se irosește:
  • Celulele stem hematopoietice din sângele ombilical sunt responsabile de formarea sângelui și sunt similare cu cele localizate în măduva oasoasă. 
  • Celulele stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar au rol în medicina regenerativă, imunoterapia celulară, terapia celulară antitumorală.
  • Celulele stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar, au fost utilizate cu succes în cazul a sute de transplanturi de maduvă osoasă, mai ales la copii.
  • Celulele stem endoteliale din placentă au rol dovedit în formarea noilor vase de sânge, așadar acest tip de celule are aplicabilitate în regenerarea țesutului cardiac, cerebral și epitelial. 

6. Unul dintre cele mai importante aspecte legate de recoltarea țesutului placentar și stocarea sa ca sursă de diferite tipuri de celule stem este indicată îl reprezintă diferitele tipuri de celule din țesutul placentar. Acestea exprimă niveluri scăzute de HLA (human leucocyte antigen), marker-ul prin care se determină unicitatea unei celule dintr-un organism în comparație cu altul și, implicit, compatibilitatea în cazul unui transplant alogenic, ceea ce înseamnă că sunt acceptate cu mai multă ușurință de către organism și scad șansele de apariție a unor efecte adverse în urma transplantului.

7. Grupul Cord Blood Center a eliberat până în prezent 78 de unități, folosite cu succes în tratarea diferitelor boli grave în unele dintre cele mai mari centre de specialitate din lume. Printre acestea, există opt probe utilizate în România, la Institutul Fundeni, unde grefele proprii sau fraternale au ajutat la vindecarea unor paralizii cerebrale sau anemii aplastice, întâlnindu-se și un caz de leucemie juvenilă cronică mielomonocitică întâlnită la un sugar, în anul 2015, vindecată printr-o grefă fraternală.

Concluzia? Apelează mereu la specialiștiCord Blood Center este prima bancă de celule stem din România și oferă servicii de top în recoltarea și stocarea celulelor stem din placentă, cordon ombilical și din sângele aflat în cordon. Cu o experiență de peste 14 ani în domeniu, două laboratoare de procesare și două bănci de stocare, la Cluj-Napoca și Otopeni, Cord Blood Center oferă posibilitatea de recoltare a placentei și stocarea ei ca sursă de celule stem. Poate că ești o cititoare fidelă a blogului meu, poate că ne cunoaștem sau îmi ești prietenă, oricare ar fi situația, documentează-te din surse de încredere atunci când vine vorba de sănătatea ta și a celor dragi pentru că miturile descurajează, marketingul distorsionează realitatea, iar tu riști să pierzi o șansă unică a copilului tău și nu numai.

Cu drag,
o iubitoare a adevărului

Sursă foto: propunere Cord Blood
Articol scris pentru SuperBlog 2020

Comentarii

inimadincuvinte a spus…
Foarte fain, scurt si la obiect. Bravo Daniela!

Voi citiți...