Călătoria gustului autentic: Cum pregătesc cei mai gustoși papanași și o Paella pe repede înainte, de la Băcănia Tei

Bine ai venit! Te invit alături de mine într-o călătorie în lumea gătitului și a degustatului. Nu ai nevoie de aprobări, de teste negative sau măsuri de siguranță, tu rămâi în bucataria ta, dar simțurile vor colinda spre experiențe nebănuite. Ai nevoie doar de puțin timp liber, voință și un strop de dragoste. În bucătărie, nimic nu iese dacă nu pui și un pic de dragoste. Nu va fi un drum anevoios, vom face multe popasuri, unde îți voi prezenta principalele borne ale călătoriei noastre. Îmbarcarea și să pornim!

Primul popas: Sănătatea
Cât de importantă este hrana sănătoasă, proaspătă și gustoasă, procurată de la producători locali?

BăcăniaTei
Nimic nu se compară cu aroma pâinii proaspăt scoasă din cuptor, cu roșiile pline de savoare pe care le culegeam din grădina bunicilor dimineața, printre boabe de rouă și râuri de soare, care îmbrăcau o lume atât de simplă în straie atât de scumpe! La țară, adevărata bogăție e în grădină, e în legumele netratate, care cresc după cum dictează natura, e în fructele care se scaldă în soare, în ouăle de la găinile care se bucură de o curte spațioasă și de grăunțe recoltate toamna trecută de pe ogorul de la marginea satului. Iar dacă e bogăție în gradină, e bogăție și pe masă. Și dacă masa e bogată în alimente sănătoase, naturale, și omul va fi bogat, căci avuția cea mai mare este sănătatea. De aceea este important să fim atenți cu alimentația noastră, să ținem cont de regula de aur:

Cumpără legume și fructe proaspete de la producători locali sau de la furnizori de încredere. Astfel, te asiguri că hrana ta este bogată în nutrienți, îți oferă gustul desăvârșit al bucatelor de odinioară și ajuți un mic producător să prospere, iar el îți va putea furniza timp îndelungat produsele preferate!


Al doilea popas: Băcănia Tei
Mediatorul tău cu hrana sănătoasă și gustoasă

BăcăniaTei
Băcănia Tei își propune să ne „întoarcem la rădăcini” și ne aducem aminte cu drag, de gustul copilăriei noastre, ca să îl transmitem mai departe noilor generații. Astfel, sunt susținuți producătorii locali și se încurajează consumul unei alimentații sănătoase, încununată de gustul pâinii de casă, sau a roșiilor de grădină care provin direct la producătorii locali, de la care sunt selectate cele mai proaspete legume și fructe și de sezon. Să plătești puțin mai mult pentru alimente hrănitoare și de înaltă calitate merită cu prisosință. Nu e vorba doar de aroma bogată, inegalabilă, ci este și despre sănătate. Echipa Băcănia Tei a găsit cei mai buni producători care îndeplinesc standarde înalte de calitate și durabilitate. Pentru Băcănia Tei, calitatea înseamnă mai mult decât aromă și prospețime. Înseamnă că legumele și fructele au fost crescute în armonie cu mediul natural și că producătorul a fost plătit corect. Norocul meu, produsele neperisabile (gemuri, conserve, pachete pentru mese rapide) se livrează peste tot în țară, în București și Ilfov fiind disponibile spre livrare și legumele și fructele proaspete, pâine sau mezeluri.

Al treilea popas: Experiența
Am pregătit cei mai gustoși papanași și am savurat un prânz rapid cu produse de la Băcănia Tei

Paella cu file de somon la grătar sau kebab de pui

Ca să te bucuri de un desert delicios, ai nevoie de un prânz pe măsură. Mie mi-au atras atenția câteva pachete mese rapide pe bază de orez sau paste combinate cu ciuperci de pădure sau legume deshidratate, provenite de la producători locali, cu ciuperci care provin chiar din flora spontană a pădurilor românești. Se pregătesc foarte rapid respectând instrucțiunile de pe ambalaj și se pot consuna ca atare ori ca garnitură lângă un fel principal. Am ales Paella, în pachet existând doar orezul aurit de turmeric și legume de la țară deshidratate. N-a mai fost nevoie decât de sare și piper. Am filmat tot procesul și rezultatul. Eu am folosit amestecul ca garnitură pe lângă un file de somon la gratar pentru prânz, iar seara am înlocuit peștele cu kebab de pui. Ambele variante au fost perfect completate de aroma orezului pufos și a legumelor care și-au etalat toată aroma autentică.


Sfat: Dacă și voi preferați orezul mai moale, puteți prelungi timpul de fierbere şi adăugând până la 1 l de apă (pe pachet se precizează 650 ml ca fiind suficient). De apreciat calitatea ingredientelor și ușurința preparării.


Papanași cu smântană și dulceață de mure sau dulcegărie de frăguțe

Am învățat să pregătesc papanași în primăvara lui 2020 când, cu restaurantele închise, nu prea te mai puteai bucura de toată savoarea lor. Teoretic, îi puteai comanda la domiciliu, dar ajungeau pe jumătate reci și, fiind deja îmbrăcați în vălul de smântană și mantia de dulceață, încălzirea la microunde era exclusă. Nu mi-am pus pofta-n cui, ci am căutat o rețetă care a ieșit din prima. Cu timpul, am adaptat-o și am ajuns la versiunea ideală. Vezi în clipul de mai jos ușurinta cu care se prepară acest minunat desert. 


Sfat: Toppingul este foarte important, de regulă, în restaurante, papanașii se servesc cu smântană și dulceață de afine. Smântana folosită este cea clasică preferabil 20% grăsime, la pahar sau galetușă, cea pe care o folosim și pentru dresul ciorbelor sau cu care încununăm o porție zdravănă de sarmale. Eu prefer această variantă pentru tenta sa acrișoară. Ca alternativă, se mai poate prepara un sos de smântână. Peste 100 g de smântână se adaugă o lingură de zahăr pudră, extract de vanilie după gust. Cum alegem dulceața potrivită? Orice sortiment care înseamnă fruct de pădure: afine, mure, frăguțe, chiar și zmeură

Pentru a ieși din tiparele clasice ale papanașilor cu smântână și dulceață de afine, am ales de la Băcania Tei două borcănașe cu dulcețuri deosebit de aromate: dulcegărie de frăguțe și dulceață de mure. Ambele conțin numai fruct și zahăr, două ingrediente îmbinate prin măiestria focului de sub ceaun și dibăcia producătorilor locali. Excelente ambele, dar dulcegăria de frăguțe este ceva cu totul inedit. 

Destinație: Degustarea virtuală

Pentru că distanța ne desparte, dar eu vreau să vă destăinui secretele acestor preparate, vă servesc un clip în care am surprins întregul proces de preparare. Fiți bine veniți la masa virtuală!

Fofografiile cu sursă neprecizată fac parte din arhiva personală
Articol scris pentru SuperBlog 2020

Comentarii

Voi citiți...