Fares, povești în pliculeț cu șnur

Prefața unui iubitor de ceaiuri

Romeo și Julieta, Tristan și Isolda, Scarlett și Rhett. Sunt cupluri celebre în literatura universală, personaje ale unor povești de dragoste nemuritoare. Citim și recitim cu aceeași fascinație rândurile care spun pasiunea ce i-a adus în situații neînchipuite. Inimile noastre vibrează alături de ale lor, ca și cum am fi adevărați părtași la declarațiile lor pline de trăire. Pentru că iubirea se simte, dincolo de orice barieră, iar poveștile pline de emoție sunt spuse de toate lucrurile făurite cu dragoste și repect față de cei care le savurează. Noile ceaiuri de la Fares sunt povești care nu se citesc, ci se lasă la infuzat. Dar, undeva, poveștile scrise și infuzia aromată se întâlnesc: ambele se oglindesc în sufletul celui ce le degustă. Ceaiurile Fares trezesc o simfonie de sentimente încă de la prima întâlnire celor ce cunosc și iubesc ceaiul. Foarte important de precizat este că nu există niciun personaj antagonist, deoarece aceste ceaiuri nu conțin arome și coloranți sintetici, nici alți aditivi.

O carte nu se judecă după copertă, dar ochiul este atras de aspect și culoare

O carte impresionează prin copertă, iar ceaiul prin ambalaj. Coperțile celor trei povești Fares uimesc prin delicatețe și prin naturalețea detaliilor. Ambalajele par pictate de mâna unui artist care a fost martorul poveștilor spuse de pliculețele aromate. Numai așa se poate explica perfecțiunea cu care maestrul a îmbrăcat aceste oaze aburinde în miniatură care te poartă în experiențe olfactive și gustative cu totul neașteptate. Toate aceste elemente se completează cu oranjul solar care îți captivează privirea în cea mai înnorată dimineață, cu verdele proaspăt care trezește în interiorul tău forța de a continua în cea mai încărcată zi, cu rozaliul cald ca un apus de toamnă, capabil să-ți redea încrederea că ai încheiat o zi în care ai fost o excelentă versiune a ta. 

Trei povești care îți trezesc simțurile în orice moment al zilei

 VIGOARE, cu Măceșe și Ghimbir în rol principal
Se savurează pe îndelete în prima parte a zilei, pentru o dimineață sau amiază plină de energie...
O poveste plină de pasiune, între doi îndrăgostiți care provin din lumi diferite. Ea, o plantă europeană din buni-străbuni, când dulce, când acrișoară, iar el, un prinț venit tocmai din Asia tropicală, picant și plin de calități. S-au bazat pe faptul că extremele se atrag și aromele atât de opuse se pot completa minunat una pe cealaltă, astfel că din dragostea lor a luat naștere o poveste unică, specială, pe care o spune fiecare ceașcă savurată. Simplu. Fără piedici și intrigi. O poveste suficient de savuroasă încât să îți transforme dimineața banală într-un nou început plin de încredere.

Să descoperim personajele!

Măceșele sunt recomandate încă din antichitate de medicii Dioscorides, Plinius, Teophrastus, Hippocrates, care au încadrat măceşul în tezaurul lor medical. Încă de pe vremea lui Hippocrates, planta era cunoscută ca un agent antiinflamator, iar medicina ştiinţifică românească de la începutul secolului al XX-lea aprecia bogăţia în vitamina C a fructului păzit ca o comoară de sulițele ascuțite ale tulpinilor unduitoare. Ceaiului de fructe de măceş i se mai atribuia un efect purgativ şi de combatere a stărilor inflamatorii uşoare ale intestinului, iar extractul fluid de măceşe era indicat pentru combaterea pietrelor la rinichi şi ale vezicii biliare. Se consideră că ceaiul de măceşe înlesneşte digestia, potoleşte setea şi ajută la producerea diurezei.

Ghimbirul a fost utilizat ca remediu în medicina tradiţională chineză şi indiană încă de acum 2500 de ani. În medicina Ayurvedică a fost folosit ca remediu natural carminativ, anti-colitic, pentru stimularea digestiei, pentru hemoroizi, boli cronice ale pielii, obezitate şi sângerări anormale după naştere. Medicina Tradiţională Chineză îl recomandă în balonare, tuse, vomă, diaree şi reumatism.


⚘ MIREASMĂ, cu Busuioc și Lămâie ca protagoniști. 
Se degustă la amiază, pentru o pauză reconfortantă în miezul agitației cotidiene...
Povestea celor doi este una impresionantă. De milenii cei doi au devenit personaje principale în gastronomia mediteraneană, dar arareori s-au întâlnit în cadrul aceluiași scenariu. Când întâlnirile lor au devenit tot mai dese și s-au îndrăgostit, cei doi au decis să fugă împreună. Aflând de planul lor, lămâiul și-a blestemat rodul să se acrească, să devină soră cu oțetul, să i se usuce chipul de va îndrăzni să își lase creanga pentru a se uni cu muritorul busuioc. Doar că dragostea lor a fost mai mare, iar busuiocul și-a uscat și el frunzele, ca să facă posibilă povestea lor. Apa i-a cununat, iar din îmbrățișarea lor a luat naștere un ceai de poveste, cu busuioc parfumat și coajă de lămâie aromată.

Câteva secrete din viața personajelor

Busuiocul a fost larg utilizat în Europa pentru tratarea răcelilor, negilor şi a viermilor intestinali încă de acum multă vreme. Are un statut aparte, fiind o plantă de cult, și este cultivată în jurul bisericilor și mănăstirilor, pentru a fi utilizată în ritualuri religioase. În casele hinduşilor, busuiocul reprezintă spiritul protector al familiei. Ceaiul de busuioc este cunoscut în medicina tradițională ca tratament naturist pentru balonare, colici, colite spastice şi de fermentaţie, gastrite, inapetenţă, răceli, bronşite, cistită, astenie.

Lămâiul este un cunoscut arbore mediteranean, în prezent cultivându-se în aproape toate zonele calde ale planetei, deși este originar din India. Pentru utilizări medicinale, se culeg fructele, florile și frunzele, din care se prepară decoct, infuzie, extracte, sucuri, ulei volatil. Printre substanţele active importante: se numără uleiul volatil, limonenul, pectinele, flavonoidele. Coaja de lămâie este bogată și în limonen, beta-pinen, citral, având proprietăți antiseptice atmosferice, antivirale, expectorante. Coaja fructului aduce beneficii și pentru durerile în gât, durerile de cap și stimulează sistemul imunitar.


⚘ TIHNĂ, cu Mușețel și Trandafiri în prim-plan
Se savurează la ceas de seară, pentru o deconectare 
Micul și plăpândul Mușețel a trăit o viață crezând că este prea insignifiant pentru fiica împăratului Trandafir, Roza, alături de care creștea. În fiecare primăvară, își scotea timid capul auriu împodobit cu coroană albă din pământul rece și privea spre Roza, așteptând ca petalele parfumate ale prințesei de catifea să danseze în lumina soarelui. Și tot așa, an de an, primăvară de primăvară, până când împărăția prințului Mușețel s-a întins până aproape de falnica cetate a Trandafirului. Roza îi simțise prezența și i-a mărturisit că îl observase încă de când regatul lui era un petic pierdut în iarba grasă și i-a cerut lui Mușețel să îi spună tatălui ei despre dragostea lor. Și au trăit fericiți... până la fierbinți pliculețe.

Din culise, despre personajele principale

Mușețelul este cea mai dragă plantă medicinală a românilor, fiind și una dintre cele mai solicitate plante de acest fel. A fost timp de multă vreme un panaceu al bolnavilor, o „rază de speranţă” pentru sănătatea omului din vremuri străvechi. Florile uscate ale acestuia sunt un vechi produs medicinal cunoscut în civilizațiile antice: Egipt, Grecia şi Roma. Medici renumiţi au folosit timp de secole muşeţelul şi preparate derivate din mușețel în afecţiuni digestive, respiratorii, în boli ale mucoaselor şi pielii ori pentru răni. Muşeţelul este cunoscut pentru acțiunea cicatrizantă, fapt care creează condiţii favorabile în tratamentul stărilor inflamatorii, acute sau cronice, ale mucoasei gastrice. Ca atare, muşeţelul este folosit în ulcerul stomacal, şi de asemenea în diferite afecţiuni ale pielii, în balonări, pentru tratamentul gastritelor, tulburărilor gastro-intestinale cu diaree, enterocolitelor, infecţiilor renale, astmului bronşic la copii, este util în boli ale ficatului, tulburări menstruale, migrene, insomnii, ca diuretic, sedativ sub forma de băi. Ceaiul de muşeţel provoacă transpiraţia, ceea ce face să scadă febra. De asemenea muşeţelul inactivează toxinele bacteriene, având astfel o acţiune antitoxică. Mușețelul este un mic rege al plantelor medicinale!

Trandafirul nu conferă numai o aromă divină, ci prezintă și câteva beneficii pentru sănătate. Ceaiul din petalele de trandafiri ajută la detoxifierea organismului, ameliorează simptomele răcelii, este un ajutor de nădejde în cazul retenției de apă în organism și susține funcționarea optimă a sistemului nervos și a celui digestiv. Pe lângă toate acestea, petalele de trandafir nu conțin teină, așadar poate fi consumat chiar și seara, fără riscul de a provoca insomnii. 

Acum, câteva date despre autorul seriei de experiențe senzoriale unice

Din 1929, Fares oferă românilor reale capodopere în domeniul remediilor naturiste de calitate, care provin din locul cu cea mai vastă istorie în cultivarea și procesarea plantelor medicinale, Orăștie, leagănul civilizației dacice. Acum mai bine de opt decenii, a început o călătorie frumoasă în lumea plantelor, care a adus împreună tradiţiile şi inovaţia, pentru a obţine ceaiuri şi remedii din plante medicinale care au cucerit încrederea românilor de pretutindeni.

Calitatea este singura lege care o subordonează pe cea a iubirii, iar calitatea se obţine doar dând dovadă de multă perseverenţă şi respectând principiile care aduc și susțin încrederea clienţilor dornici de povești în pliculeț cu șnur. Fares culege elita plantelor medicinale din culturi proprii atunci când încărcătura maximă de substanțe active. Pentru plantele din flora spontană, care cresc libere în leagănul naturii și păvaza cerului de cristal, sunt instruiți culegători evaluați periodic. Plantele care nu cresc în clima din România provin de la furnizori agreaţi, livrate cu documente de calitate.

În loc de încheiere, poate nu știai că...

💮Pentru ca poveștile nescrise să ajungă în ceștile noastre, Fares condiționează intrarea plantelor în depozitul central de minimum zece analize. Indiferent de originea acestora.

💮În total, pentru ceaiurile și remediile din portofoliul Fares, sunt folosite peste 200 de specii de plante, dintre care circa 800 de loturi provin din culturi proprii şi de la mai mult de 150 de furnizori agreaţi.

💮Depozitarea se face într-un spaţiu cu temenratura şi umiditatea atent monitorizate. Plantele sunt mai apoi balotate, etichetate şi aranjate pe loturi şi locuri de provenienţă.

💮Până să ajungă sub forma unui pachet de ceai, a unei sticle cu sirop sau a unui flacon cu capsule, trebuie să mai treacă de încă patru puncte de control. De exemplu, doar pentru un ceai, se fac cel puţin șase analize, care însumează circa 24 de ore. Fiecare lot de ceai pe bază de o singură plantă trece prin mai multe analize. Pe an, sunt pregătite peste 1.000 de loturi de ceaiuri simple, ceea ce înseamnă peste 6.000 analize.

💮Analizele pentru un produs fitoterapeutic complex (fie el ceai, sirop, capsulă sau altă formă) pot ajunge până la 48 de ore, pentru absolut fiecare lot.

💮Portofoliul Fares este format din peste 350 de produse.


P.S. Testând cele trei ceaiuri, nu am consumat simple băuturi calde, ci am degustat povești.

Articol scris pentru SuperBlog 2020
Imaginile fac parte din arhiva personală

Comentarii

Voi citiți...