Prâslea cel voinic și Melinis-ul de aur

-... și așa a triumfat Prâslea cel voinic, s-a căsătorit cu fata de împărat și au trăit fericiți până la adânci bătâneți. Și poate că mai trăiesc și astăzi printre noi...

melinis.ro
-Dar, bunico! Ce s-a întâmplat mai departe cu mărul care făcea mere de aur? S-au mai apropiat hoții de el?

-Nu, draga mea, vestea vitejiei lui Prâslea s-a dus în cele șapte zări, peste șapte mări și cu toții au fost atât de impresionați de faptele lui, încât nici cei mai neînfricați hoți n-au îndrăznit să se apropie de granițele regatului său. Dar știi tu, oare, povestea Melinis-ului de aur?

-Melinis? De aur?

-Da. Este povestea celui mai încântător preparat, care ne-ar spune câte ceva și despre soarta merelor de aur.

-N-am mai auzit povestea asta până acum. Mi-o spui și mie?

pixabay.com
Se zice că Prâslea și aleasa lui au trecut la cârma împărăției bătrânului împărat, tatăl lui Prâslea. Într-o bună zi, în grădina împărătească era zarvă mare din cauza unui roi imens de albine care zbura deasupra întregului ținut, întunecând cerul. Speriați de pericol, curtenii l-au anunțat pe tânărul împărat, iar acesta s-a grăbit înspre locul unde bănuia că o poate întâlni pe regina roiului de albine. După câteva momente, Prâslea o zărește pe matcă pe creanga unui pom care refuza să înflorească și să dea rod. Văzând-o, acesta grăiește: "Luminată crăiasă a albinelor, ești bine venită în regatul meu și te primesc cu drag, alături de supușii tăi, dar lasă-mă să te conduc spre un pom demn de această onoare. Îți pot oferi un adevărat regat pentru supușii tăi!". Matca s-a lăsat convinsă, iar Prâslea le-a oferit bogata coroană a mărului de aur ca să-și construiască un stup nou, trainic precum o cetate. Și atât de mare a fost bucuria albinelor să vadă bogăția florilor parfumate, că i-au promis că vor păstra pentru el și împărăteasa lui cea mai bună miere a lor. 

-Bunico, Melinis este mierea albinelor din mărul de aur?

-Melinis e mai mult de atât. Ascultă în continuare și vei dezlega enigma Melinis-ului de aur.
pixabay.com

-După un timp, la curtea împărătească își făcu apariția o bătrânică uscățivă, măruntă cât o boabă de strugure, dar cu chipul luminos, cu ochii plini de bunătate. Prâslea o recunoscuse de îndată. Era chiar Sfânta Vineri, care venise să îl vadă cu ochii ei pe luminatul împărat care s-a luptat cu balaurii și să îi aducă în dar un butaș de trandafir fermecat. Florile lui aveau un parfum unic, inconfundabil, o aromă care bucura nările și sufletul celor ce se aflau în preajma lui. Prâslea și împărăteasa sa au mulțumit Sfintei Vineri pentru frumosul dar și au sădit trandafirul lângă mărul de aur. Toată vara, petalele rozelor s-au scăldat în soare și au preparat din raze de lumină cea mai dulce aromă din împrejurimi. Împărăteasa iubea atât de mult acest trandafir, încât, atunci când toamna i-a scuturat cele dintâi petale pe țărâna goală și rece, aceasta a plâns de supărare că arbustul își va pierde frumusețea. Și atâta jale era în plânsul ei, că albinele care se aflau în gutuiul alăturat, leagănul merelor de aur, au auzit-o și au decis să îi ofere drept consolare un borcan din mierea promisă. Era cea mai dulce și parfumată pe care au pregătit-o din seva florilor unui salcâm găsit într-o poieniță, după ce au zburat șapte zile și șapte nopți fără oprire. O opriseră pentru ele, pentru iernat, dar nu voiau să o mai vadă pe tânăra împărăteasă plângând cu atâta amărăciune. Ea primi borcanul cu miere și îl lasă la umbra gutuiului, lângă trandafirul care își lepăda rând pe rând petalele în bătaia răcoroasă a vântului tomnatic. Profund mișcată de dărnicia albinelor, împărăteasa își ștersese lacrimile și decide să rămână câteva clipe lângă trandafirul iubit, ca să se bucure de mângâierea caldă a aromei sale, pentru ultima oară în acel an. Se așeză lângă el, rezemată de trunchiul gutuiului bătrân, dar îmbrățișarea caldă a soarelui o furase într-o clipită și o purtase pe aripile sale luminoase în lumea visului. 

-A adormit?
melinis.ro

-Da, s-a scufundat într-un somn adânc și s-a trezit spre apus, când auzi un sunet puternic. O gutuie căzuse din vârful falnicului pom chiar lângă ea. Fructul crescuse atât de sus, încât la întâlnirea cu pământul, se crăpase și zeci de părți, ca sticla ce se frânge în zeci de cioburi când cade pe jos. Câteva bucăți s-au răspândit până dincolo de gardul grădinii, iar altele au ricoșat direct în borcanul cu miere. Împărăteasa văzu bucățile căzute în borcan și nu doar atât. Cât dormise, vântul s-a jucat cu florile de trandafir, aruncând câteva petale direct în mierea înmiresmată. Atunci realizase că poate păstra aroma unică a petalelor de trandafir în miere, că poate captura un munte de savoare într-un recipient atât de mic. Nici crocantele gutui nu erau mai prejos după ce s-au scăldat în miere, iar împărăteasa și-a zis că aceste ingrediente naturale trebuie să devină o bunătate prezentă pe mesele tuturor iubitorilor de dulce sănătos. Cucerită de aromele îmbietoare, alergă la Prâslea, ca să îi ofere spre degustare minunea dulce. Iar el a fost atât de încântat, încât a hotărât ca acest preparat să nu rămână o taină. Și i-a spus Melinis, inventând acest cuvânt nou pentru o experiență nouă.
melinis.ro

-Dar ideea pentru Melinis de cătină de unde au avut-o?

-Nu cred că le-a fost greu, Melinis e inspirat din bucuria din viața de zi cu zi de a pregăti bunătăți sănătoase și naturale. Când iubești mierea și bogăția fructelor proaspete crescute cu dragoste, nu e greu să pornești în încercarea de a combina tot felul de fructe proaspete cu aurul dulce al albinelor. 

-Cât de natural este Melinis, bunico?

-Mai natural de atât nu se poate, deoarece este obținut din fructe și petale de trandafiri crude, cufundate în miere de salcâm, și amestecate delicat pentru omogenizare și deshidratare, la temperaturi sub 35˚C. Iar când mâinile iscusite sunt ajutate de metode speciale care permit combinarea fructelor și petalelor de trandafiri cu miere, într-o paletă de forme, texturi, arome, gusturi și culori spectaculoase, rezultatul este dincolo de orice așteptare.

-Să văd dacă am înțeles... Melinis este un dulce complet natural, din petale și fructe crude, obținut printr-o metodă unică de preparare, care înoată în miere de salcâm doar simplu filtrată. Melinis este ceva nou, special, nu este nici dulceață, nici produs apicol, ci o invenție inspirată din fascinația pentru darurile naturii, devenid realitate mulțumită tehnologiei moderne care ajută la prepararea Melinis-ului.

-Întocmai! Metoda de producție este lentă, temperatura de preparare este sub 35˚C, fapt care permite permite păstrarea proprietăților naturale ale fructelor și petalelor. În plus, amplifică parfumul lor natural și le conferă o savoare cu totul aparte. În Melinis, nuanțele gustului și aromele se suprapun în intensități și registre diferite, oferind o experiență cu totul nouă.

-Dar de unde aveau ei unelte moderne de preparare în timpurile acelea?

-Ți-am zis eu că Prâslea și aleasa lui trăiesc și astăzi!

-Of, bunico, cred că încurci poveștile. Mai bine vino cu mine la bucătărie și pregătește-mi niște Melinis întins pe pâinea pe care ai scos-o de dimineață din cuptor...
melinis.ro


Articol scris pentru SuperBlog 2020

Comentarii

Voi citiți...