Decalogul curățeniei de primăvară

Nu știu cum e în alte case, dar la mine curățenia de primăvară reprezintă acel moment când te reconectezi cu spiritul casei tale: ajungi să descoperi cotloane pe care nici nu știai că sunt parte din casă, găsești lucruri pierdute în urmă cu câteva secole și după care ai căutat ca disperatul fără niciun rezultat zile la rând. Curățenia generală nu reprezintă neapărat o corvoadă pentru că ne-am obișnuit să luam parte toți membrii familiei, astfel că timpul parcă zboară, iar munca e tot mai puțină. Cu toate acestea, în lipsă de aparatură prea modernă, marea problemă o reprezintă timpul investit, dar ne organizăm eficient pentru că ne ghidăm după un set de reguli scrise și nescrise atunci când pornim în bătălie cu praful și murdăria...

La început a fost decalogul...
 
În viața creștinească, decalogul, adică cele zece porunci, are rolul de ghida conduita omului spre un ideal, dar bineînțeles că decalogul acoperă o paletă generală de aspecte, e așa, un fel de constituție la care se adaugă multe ordonațe de urgență sau seturi legislative specializate într-un anumit aspect pentru a reglementa și alte compartimente ale vieții. Așa au apărut legi ale educației, ale apelor... iar la noi în casă există și un cod al curățeniei de primăvară, un decalog care nu poate fi încălcat...

DECALOGUL IGIENEI

1. Să se implice toată lumea!
Când e zi de curățenie generală, toată lumea își lasă restul ocupațiilor și se lasă prins în hora aspiratoarelor, a măturilor, a mopurilor. Până și pisica ar trebui să ia o pauză de la somnul ei solicitant și să șteargă praful din vitrine, dintre pahare, că a fost înzestrată cu o blană parcă numai bună pentru așa ceva!

2. Să îndrăznești să aspiri!
Fii liber să aspiri... la o viață mai bună, la nemurirea sufletului sau podelele, covoarele, canapeaua, sub canapea, salteaua din dormitor, sub saltea, îmbinările saltelei, tastatura laptopului, în spatele caloriferelor, nimic nu scapă de peria aspiratorului!

3. Să cauți tot praful din locuință!
Praful, numit și ucigă-l cârpa, e peste tot și ne provoacă să găsim până și cele mai ascunse colțuri ale locuinței. Dacă pisica de la punctul 2 nu se implică, trebuie să cauți personal praful din fiecare pahar pe care îl folosești doar la ocazii, în fiecare farfurioară a setului cel bun de cafea, sub dulap, deasupra dulapului... Peste tot!

4. Să explorezi ecosistemul locuinței tale!
Ani de zile am crezut că în apartament trăim doar noi, dar m-am înșelat. Niște bestii mici, cu opt picioare, vin și se cazează în casa ta. Fără să te avertizeze, fără să îți ceară permisiunea. Pe lângă faptul că simpla lor prezență e indezirabilă, indivizii profită de șederea lor pe teritoriul tău și își țes pânze lungi, de tip tiroiană. Mereu îi poftim afară, dar primavara mai abitir. Mare atenție la îmbinări și lustre!

5. Să cureți geamurile până obții calitate FullHD a imaginii!
Știți filmele acelea de groază în care perosnajul principal e urmărit de umbre demonice, iar el fuge, aleargă, țipă și tot nu scapă de ele? Eu sunt personaj în propriul film horror: oricât aș insista, nu pot scăpa de urmele pe care le lasă cârpa pe suprafața sticlei din geam. Iar urmele sunt lungi, hâde, parcă ar râde demonic când văd cât de străduiești să le faci să dispară. Mama mea deține puteri supranaturale în acest sens, deoarece pare că nu depune mare efort, iar geamurile au calitate 4K. Nu pot înțelege acest straniu fenomen...

6. Să lustruiești faianța din baie și bucătărie!
Nu o să mai ai nevoie de antrenament la sală pentru brațul drept, iar dacă ești ambidextru, ești cu atât mai norocos, căci îți vei antrena temeinic musculatura ambelor brațe. Pentru mine această etapă coincide cu o sesiune de inițiere în yoga a unui elefant. Mă cațăr, mă aplec, spatele meu continuă să se întrebe și după câteva zile de ce o fi așa de solicitant să ștergi câțiva metri pătrați de faianță și gresie... 

7. Să nu uiți detaliile!
Curățenia de primăvară e unul din acele momente în care te înarmezi cu o cutie de bețișoare pentru urechi și le găsești oricare altă utilizare, doar în urechi nu le introduci: rosturile de la faianță, butoanele de la aragaz, modelul în relief al mobilei din sufragerie sau detaliile unei rame foto, nimic nu scapă de atingerea micii unelte.

8. Să cinstești curățenia ca pe mama și pe tatăl tău!
Căci multă răsplată îți va aduce o curățenie temeinică și în multă bucurie se va scălda sufletul tău! Cu ajutorul cuvioasei curățenii de primăvară, mama mea și-a regăsit verigheta pe care o credea pierdută de ani de zile cine știe pe unde. Zburdalnica trândăvea liniștită într-un colț greu accesibil din balcon pe care ne-a scăpat de câteva ori din scenariul pentru operațiunea „Curățenia de primăvară”. Iar eu mi-am regăsit o brățară. Stătea pitită bine sub salteaua unei canapele. Nu știm cum au ajuns acolo, dar numai respectul față de curățenie ne-au readus aproape niște obiecte cu valoare sentimentală. 

9. Să nu fi violent!
Violența domestică trebuie pedepsită aspru, nicio lege n-ar fi suficient de dură. Nici măcar atunci când vine vorba de covoare. Dragile de ele! Atât de pufoase, moi de parcă ai păși pe cea mai deasă iarbă crudă... Iar noi îl călcăm în picioare, îl sufocăm cu încălțămintea de stradă când am uitat un lucru esențial taman în dormitor, și asta chiar după ce am terminat de legat cele mai rebele șireturi. Cu ce-l mai ajută pe bietul covor că-l întinzi pe bara din fața blocului și-l bați de tună la trei străzi distanță? Trebuie să cauți altă variantă...

10. Să apelezi la uneltele necesare! 
În 2021, curățenia nu mai trebuie considerată o corvoadă obositoare și nici să ne mai consume mult timp. Atunci când vrei ca treaba să meargă ca pe roate, e nevoie de instrumente potrivite, caracterizate  prin inovație, performanță de top și calitate.  Așadar, vom dona măturile vrăjitoarelor și le înlocuim cu mături electrice, din mopurile ciufulite confecționăm sperietori pentru lanul de grâu de la țară pentru că acasă spălăm pardoseala cu un mop electric, iar aspiratoarele vechi care mai rău împăștie praful sunt lăsate la vatră, să aspire în continuare la nemurirea curentului electric. Nu este un scenariu SF, ci realitatea zilelor noastre, curățenia WOW chiar există și este o realitate posibilă grație anilor de cercetări întreprinse de Kärcher.


Cine este Kärcher?
Agentul 008 al curățeniei, inamicul declarat al murdăriei și aliatul numărul unu al igienei, în prezent, liderul mondial al furnizorilor de sisteme de curățare bazate pe tehnologie inovatoare. Astfel, multe dintre legile decalogului curățeniei devin o joacă de copil prin care economisim timp și energie.

TOP 3 aparate must-have pentru curățenia de primăvară 2021

Mă ajută să scap de fantomele lăsate de ștergătoarele clasice și foarte puțin eficiente. Aspiratorul face curățarea suprafețelor netede să fie incredibil de ușoară, deoarece distribuie apă și detergent uniform, având o funcție de vibrație pentru eliminarea fără efort a murdăriei persistente de pe suprafete, fără a fi necesară spălarea și, ce e mai important, fără a lăsa urme sau dungi. Durata de funcționare este indelungată, bateria având autonomie 100 de minute. Ideal pentru a răsfăța parbrizul mașinii sau plita vitroceramică.

Aparatul este gata de utilizare în doar 30 de secunde, iar eficiența e dublată de rezervorul de apă cu umplere permanentă prevăzut cu cartuș de decalcifiere. Este ideal pentru igienizarea tuturor suprafețelor dure, de la gresie, plite, hote de evacuare, până la cele mai mici spații sau covoare delicate. Curățarea în profunzime elimină 99,99% din toate bacteriile obișnuite de uz casnic, inclusiv murdăria care nu vrea să se dea dusă cu metodele și instumentele clasice. 


Este visul oricărui iubitor de curățenie. De forța impresionantă a aburului produs nu scapă nimic, grăsimea și mizeria fiind dizolvate, iar mirosurile neplăcute sunt îndepărtate cu succes. Accesoriile incluse asigură curățenia care contează mai multor tipuri de suprafețe, astfel covoarele și pernele vor fi curățate în profunzime, alături de suprafețele dure, cum ar fi podelele de orice fel (piatră naturală, gresie ori linoleu). El este regele curățeniei absolute, ocupantul locului I pe podiumul aparatelor de curățat inovatoare, soluția ideală pentru persoanele alergice.

Având la îndemână aceste minuni, îți rămâne timp ca să-ți focalizezi atenția spre alte detalii, cu adevărat importante:
  • Inspecție și curățenie în cămară: evităm risipa de alimente.
  • Analizăm garderoba de primăvară-vară: selectăm ceea ce dorim să păstrăm, iar cu celaltate haine care sunt în stare bună, facem fericiți niște oameni sărmani în prag de sărbători.
  • Mai mult timp liber pentru activități recreative în familie: ne uităm la un film, bucurându-ne de curățenia desăvârșită, ne plimbăm în aer liber, plini de energie.
  • Pur și simplu... ne relaxăm!


Sursă imagini: Kaercher.com/ro și Kärcher Home & Garden (Facebook)
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021

Comentarii

HR Passion a spus…
Haios, concis, mi-a plăcut!

Voi citiți...