Literatura și primii pași spre negociere

 „...iar Lefter Popescu nu își amintea unde pusese biletele câștigătoare. A venit acasă, a răscolit toate sertarele și dulapurile. Apoi, și-a amintit că le lăsase în buzunarul unui pardesiu, dar care, la fel, dispăruse. De fapt, soția lui, Elefteria, îl dăduse la schimb pentru niște farfurii.”

Dincolo de comentariile stufoase și analizele pe text care însă nu reușesc să surrprindă foarte fidel mesajul de dinolo de formă, textele consacrate din manualele de limba română transmite reale lecții de viață. Un om dornic de câștig se bucură de îndelung așteptatul succes, dar soția sa făcuse troc cu niște chivuțe: ea a dat paltonul în care se aflau biletele de loterie buclucașe în schimbul unor farfurii. Săpând în profunzime, putem identifica atât o îndatorire morală de a purta grija propriilor bunuri de valoare, cât și modul în care oamenii de odinioară își procurau cele trebuincioase pentru casă. 

I-am provocat pe elevii mei să își imagineze cum ar fi putut să-și achiziționeze obiectele necesare traiului modern dacă nu ar fi existat magazine fizice, showroomuri sau magazine online. 

Un text din literatura română clasică, precum nuvela scrisă de Ion Luca Caragiale acum mai bine de un secol rămâne actuală nu doar prin tematică, prin dorința arzătoare a personajului, dorință care a rămas vie și în oamenii de azi, ci și prin trezirea interesului copiilor față de viața din trecut. Obișnuiți cu o viață tehnologizată, aceștia iau contact cu istoria prin pârghiile propriei imaginații. „Cum ar fi fost dacă...?” devine o întrebare deschizătoare de noi perspective, textul oferind totodată o lecție de educație financiară: „Cum ar fi să fim nevoiți să cumpărăm un obiect dând alt obiect la schimb?”. Și mai ales: Cum ar fi posibil așa ceva în era comerțului online?”. Elevii se familiarizează cu un alt tip de comerț, care spresupune schimb de bunuri sau negocierea valorii de plată pentru un anumit obiect sau serviciu.

Din spatele ecranului, prin boxele care îmi vorbesc acum pe limba elevilor mei, se aude o întrebare care îi pune pe toți ceilalți pe gânduri: „Cum ar fi să putem negocia direct cu magazinele prețul tabletelor pe care urmează să ni le cumpărăm, ca să putem participa cu ușurință la cursuri?

Un coleg se grăbește să îi taie elanul afirmând  cu o certitudine de om mare că poți să negociezi doar la piață. Știa că, fără doar și poate, magazinele au afișat un preț pentru că acel preț este perceput la schimb, iar acest aspect nu poate fi schimbat, mai ales în cazul vânzătorilor online.

-Te înșeli! Eu am întâlnit cuvântul într-un alt text și nu știam ce înseamnă, așa că am căutat pe internet sensul cuvântului. Doar că, în loc să mă ducă spre pagina dicționarului online pe care îl consult când am nevoie, am accesat acest marketplace online: Negociat.ro.

Provocare pentru un profesor: să le vorbești copiilor pe limba lor despre conceptul de marketplace

Cum altfel decât pornind de la textul-suport și descrierea târgului? Un marketplace online este ca un târg din timpurile trecute. Așa cum la târgul de odinioară găseai tot ceea ce aveai nevoie, tot așa marketplace-ul reprezintă soluția cea mai simplă și optimă pentru cumpărarea unor obiecte esențiale traiului modern. 

Bineînțeles, abia terminasem o parte din idee, că din boxe răsună prima întrebare:

-Și sunt mulți vânzători într-un târg online?

Da, ținând cont că, în prezent, sunt 250 de vendori-parteneri înregistrați și peste 120.000 de produse listate în doar câteva luni de la lansare, iar în 2020 vânzările au crescut cu peste 456%, ajungând la mii de comenzi lunare comandate de clienți de la cei care vând, dar...

-Dar cum poți să negociezi pe internet? Părinții mei se uitau la un serial în care niște oameni negociau prețul unor obiecte valoroase, dar stăteau față în față...

Este chiar mai simplu de atât. Negociat.ro este un concept nou de magazin online, un marketplace în care utilizatorii interesați să cumpere un număr mai mare de produse pot accesa butonul „Negociază” în loc de „Adaugă în coș” și astfel pot negocia direct cu vânzătorul un preț mai bun pentru produsele pe care doresc sa le achiziționeze. Dar să vă povestesc cum procedez eu când cumpăr online și care sunt avantajele unui târg virtual, modern, așa veți înțelege de ce este o soluție pentru viitor.

Că tot ați adus vorba de tablete... să spunem că vrem să ne ajutăm între noi și să ne cumpărăm tablete bune pentru orele online, dar să și economisim niște bănuți. Ce facem? În mod firesc, vom căuta cele mai mici prețuri. Eu găsesc o ofertă de nerefuzat, ceva ce nu găsesc altundeva, o reducere consistentă pe care nu o întâlnesc poate nici de consacratul Black Friday. Oferta presupune ca la achiziția a mai mult de 10 produse de același fel să pot negocia prețul plătit pentru o bucată. Vânzătorul primește solicitarea de ofertă, o analizează și răspunde în cel mai scurt timp prin email. 

Pasul următor vine ca un impuls. Sun un prieten. Îi prezint planul meu. Trebuie să ne adunăm cel puțin zece persoane care își doresc același lucru. Mai sun o prietenă și îi relatez toate detaliile ofertei. Amândoi sunt entuziasmați pentru că și ei vizau de ceva vreme un astfel de produs, așa că își sună și ei prietenii posibil interesați, ca să profităm de o ofertă de nerefuzat. Știu că pare imposibil ca toți zece să își dorească același lucru simultan, dar, dacă ne gândim la cumpărăturile noastre online de până acum, observăm același comportament: cum procuram noi cărțile pentru orele de lectură? O elevă își aduce aminte cu nostalgie de perioada în care își comandau cărți cuplându-se cu alți colegi, ca să nu plătească transportul și să primească tot felul de reduceri. Apoi devorau cu ochii plini de curiozitate fiecare pagină.

Tabletă 10.5 inch
Mai țineți minte tableta pe care ați zărit-o zilele trecute, dar era prea costisitoare? Imaginați-vă că
, apăsând un simplu buton, „Negociază” și reunind mai mulți doritori, o puteți obține la un preț mult mai mic. Ați obține o tabletă puternică, de 4 GB RAM, 128 GB pe card de memorie și cu diagonală de 10,5 inch și 4G la un preț imbatabil și ați fi gata să fiți mult mai activi la ore dacă tehnologia vă permite să vă implicați mai mult. Aici se vede cât de util este să negociezi direct cu vânzătorul prețul produselor și în mediul online. 

Morala: Când cauți laptopuri, telefoane și tablete poți începe să le cauți prin Negociat.ro pentru că poți avea parte de multe avantaje:

  • Găsești toate produsele la un loc. Nu trebuie să mai investești timp și efort ca să cauți în 1001 de locuri.
  • Gamă variată de produse. Afli tot ce e pe gustul tău și se pliază pe necesitățile tale.
  • Promoții inedite. Pe Negociat.ro e Black Friday în fiecare zi, deoarece poți obține prețuri juste atunci când cumperi cantități mai mari din același produs.

-Of, ce s-ar mai fi bucurat domnul Lefter Popescu să trăiască în zilele noastre... 

-Da, și-ar fi schimbat și numele. L-ar fi chemat Negociat Popescu!

Și cu toții am izbucnit în râs...

Sursă foto: Unsplash și Negociat.ro

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021

Comentarii

Voi citiți...