În bucătărie, trebuie să ai ambiție

2018

-Mama, hai să pregătim împreună niște papanași!
-Ar fi delicioși, dar nu cred că rețeta mea este bună, de câte ori am încercat să fac, ba au ieșit prea moi, ba uscați ca niște gogoși și nici gustul celor preparați la restaurant nu îl aveau.
-Încercarea moarte n-are. Poate n-o fi fost bună făina, iar la gust putem improviza și să îl îmbogățim cu niște coajă rasă de lămâie și portocale.
-Așa facem. Mâine cumpăr brânză proaspătă de vaci și încercăm. Poate ies de data asta.

Ziua următoare...
-Ți-am spus că ceva nu e în regulă. Ies prea uscați. Au aromă plăcută, dar au textura unor gogoși.
-Observ... Îmi pun pofta-n cui. Nici astăzi nu mănânc papanași cu smântână și dulceață de afine făcuți în casă...

2019

-Mama, nu vrei să încercăm o rețetă nouă de papanași? 
-Nu e mai sigur să-i cumperi gata făcuți?
-Nu îmi vine să cred ce aud. Tu, mama mea, cea căreia îi ies toate prăjiturile cu creme simandicoase, te dai bătută în fața unor amărâți de papanași?
-E a mia oară când nu îmi ies. Vrei să existe și o mia una oară? 
-Haide, mama, am găsit o rețetă bună. S-ar putea că rețeta ta veche să fi fost greșită, trebuia să punem mai multă brânză în aluat, de aceea au ieșit gogoși și nu papanași.

Au urmat încă zece replici de convingere, după care:
-Bine, fie.

După câteva zile...
-Mama, am luat brânză! Haide în bucătărie să abordăm operațiunea "Papanașul"!

La finalul procesului:
-Pierdere de vreme. Uite cât de moi și umezi au rămas în interior. Parcă ar fi gumă de mestecat.
-Dar rețeta este bună, oare de ce nu or fi ieșit?
-Poate că este doar impresia mea, dar brânza mi s-a părut prea umedă, probabil a afectat și calitatea aluatului.
-Nu știu, dar am o certitudine: nici astăzi nu mănânc papanași făcuți în casă. Merg să-mi pun pofta-n cui...

2020

Pandemie. Izolare. Plictiseală. Mă bântuie fotografiile cu papanași pe care gospodinele iscusite le postează pe un grup tematic. Iar eu sunt prizonieră departe de civilizație și de pericolul invizibil care circulă în aer. Sunt la țară. Și, paradoxal, nu am de unde să procur brânză de calitate pentru o porție de papanași. Este trist, dar foarte puțini oameni își permit să mai întrețină o văcuță în ziua de astăzi. Centrele de colectare a laptelui s-au desființat, iar laptele bogat de țară ajunge nu de puține ori parte din meniul porcilor crescuți pentru carne. 
Dar imaginile cu papanași delicioși continuă să apară. Gospodinele își împărtășesc aceeași rețetă care pare a fi una minune. Toți ies excelent atât ca aspect, cât și ca gust. În comentarii, gospodinele vorbesc despre brânza potrivită la prepararea papanașilor și, alături de rețetă, am salvat și o listă de recomandări pentru când voi ajunge la cumpărături. În mod obligatoriu, trebuia folosită brânză bine stoarsă.
După o săptămână plină de papanași virtuali care pricinuiau inundații în cavitatea bucală, ajung în oraș. Mă înarmez cu mască, dezinfectant și multă determinare și plec în căutarea brânzicii potrivite. Și am găsit.

Operațiunea Nașul. Papa-Nașul
După ce m-am asigurat că am tot ce-mi trebuie pentru încă două săptămâni la țară și că am pus în coș și toate cele trebuincioase pentru prepararea papanașilor, m-am întors la oaza mea de liniște și siguranță. Iată-mă în bucătărie. Mama era în grădină, așa că decid să îi fac o surpriză, pornind la treabă cu convingerea că de data aceasta vor ieși papanașii visați. Am pregătit toate ingredientele necesare:

🍮275 g brânză proaspătă de vaci
🍮un ou 
🍮40 g zahăr
🍮175 g făină
🍮o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu
🍮zeamă de lămâie
🍮un praf de sare
🍮coajă răzuită de lămâie și portocală
🍮extract de vanilie Bourbon

Prepararea este simplă:
Brânza se pune într-un vas încăpător. Adăugăm oul, zahărul, praful de sare și aromele și mixăm sau frământăm. Se poate folosi cu succes și robotul de bucătărie. Se stinge bicarbonatul de sodiu cu puțină zeamă de lămâie, adăugăm făina, bicarbonatul stins și încorporăm. Se frământă puțin, până când aluatul devine ferm. Se acoperă cu un prosop și lăsăm coca la odihnit cam 20 de minute.

După trecerea celor 20 de minute, formăm papanașii. Presărăm puțină făină pe planul de lucru și împărțim aluatul în opt părți egale. Formez biluțe, le aplatizez în palme și decupez moțul acela specific papanașilor cu un păhărel de pălincă. Formez o biluță din aluatul decupat.

Apoi, pun uleiul la încins într-o cratiță. Când uleiul este bine încins, punem papanașii rând pe rând în baia de ulei, câte bucăți permite dimensiunea cratiței, astfel încât să nu stea înghesuiți. Câte două minute pe fiecare parte sunt suficiente pentru a obține papanași aurii și bine pătrunși la interior. Îi scot pe prosoape de hârtie ca să absoarbă excesul de ulei. Mai trebuie doar să îi decorez cu smântână și dulceață de afine și sunt gata de savurat.

Nu știu dacă a fost doar rețeta sau a contribuit și contextul, faptul că eram departe de oraș, unde sistemul de delivery nu funcționează, iar dorul de papanași era mare. În parte, acesta a fost motorul care m-am făcut să fiu atât de determinată să mănânc o porție desăvârșită de papanași pregătiți în casă. Cert este că am învățat o lecție importantă: în bucătărie este nevoie de ambiție.

Acesta este primul papanaș pe care l-am pregătit atunci. L-am fotografiat pentru că o astfel de reușită trebuie consemnată în cronica ilustrată a familiei. Mama mea a confirmat că a ieșit ceea ce trebuie. 
De atunci, am grijă să folosesc brânză bine stoarsă și respect proporțiile ingredientelor când măresc cantitățile (în timp, delicioșenia papanașilor a câștigat tot mai mulți adepți și cele opt bucăți obținute erau prea puține). Orice devine posibil în bucătărie, când ai ambiție. Iată câteva din rezultatele ulterioare:


All you need is... Ambition!
Pe lângă ambiție, ai nevoie și de ingrediente și ustensile ori vase de calitate, și aceste aspecte sunt esențiale în reușita unei rețete. Astfel, ambiția trebuie dublată de... Ambition.

Ambiție sau Ambition?
Dajar este cea mai mare companie de pe piața produselor pentru casă și bucătărie din Europa Centrală și de Est, care aduce în casele noastre, de peste 30 de ani, branduri precum Rotho, O'Cuisine sau... Ambition România, un brand propriu de cea mai bună calitate, promovat și în cadrul unei campanii TV ample.

Dajar pune accentul pe inovație și tehnologii revoluționare, astfel că, din acest punct de vedere, reușita rețetei va fi garantată. Produsele sunt disponibile atât în magazinul online Dajar România, cât și în rafturile magazinelor partenere (Auchan, Carrefour, Mega Image, Metro).

Uite o cratiță perfectă pentru prăjirea papanașilor și nu numai.
Cratița Ambition din gama Loft este confecționată din aluminiu forjat, care acumulează perfect căldura, ceea ce face gătitul mai eficient din punct de vedere energetic. Are un fund inductiv gros, rezistent la deformare. Învelișul interior este antiaderent, de tip Qualum Basic Stone Edition, un material de înaltă calitate, cu un aspect unic în formă de piatră. Această cratiță este perfectă pentru a fi utilizată pe toate tipurile de aragaz, inclusiv cu inducție. Capacul din sticlă temperată o face potrivită pentru prepararea mai multor tipuri de mâncare: sosuri, paste, tocănițe.

Pentru că uleiul în care se scaldă papanașii este încins, trebuie să lucrați cu maximă atenție pentru a evita accidentele, drept urmare recomandarea mea este ca, atunci când îi scoateți din baia de ulei ca să îi așezați pe hârtia absorbantă, să lucrați cu o spumieră sau o spatulă cu găuri, cu mâner anti-alunecare. Nu doar că vă oferă confort în utlizare, ci garantează siguranța în bucătărie. Spatula cu găuri Savant poate fi o bună alegere.
 

N-ar strica nici un set de tacâmuri și niște farfurii care să se asorteze cu delicioșii papanași și care să le pună în evidență mantia alb-purpurie.

Dajar știe ce-ai nevoie pentru casă! 

Surse foto: Dajar și arhiva personală
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021

Comentarii

Voi citiți...