Curs de îngrijire a hainelor

În ultimii ani, cursuri  de formare de tot felul au apărut ca ciupercile după ploaie. Și nu e un lucru rău, unii au nevoie de îndrumare, de sfaturi care să îi aducă pe linia de plutire sau, de ce nu, de setarea unui nou drum din punct de vedere profesional. Există cursuri de dans, de automachiaj, de educație financiară, ba chiar un curs prin care devii doctor în Harry Potter. 

Curs de îngrijire a hainelor. Ciudățenie sau necesitate?

Statisticile arată că un cetățean american cu venituri medii aruncă, în medie pe an, 30 de kilograme de haine, ceea ce înseamnă nu doar risipă, ci și poluare. E perfect în regulă să te plictisești de o haină, să se demodeze, dar nu e în regulă să o arunci la gunoi, când există posibilitatea reciclării. Nu doar buzunarul tău este afectat atunci când arunci un articol vestimentar, ci și planeta, deoarece procesul de obținere a anumitor țesături înseamnă și emisii de carbon ridicate, care ne afectează tot mai tare planeta și calitatea vieții. Ținând cont de acest aspect, poate că un curs de îngrijire a hainelor, ca măcar piesele de bază, clasice, să reziste cât mai mult timp și să arate ca noi, ar fi o idee bună

Answear

Haine damă. Căutăm salvare.

Ce ai putea învăța la un curs de îngrijire a hainelor? Cu siguranță, vrând, nevrând, comiți niște greșeli în ceea ce privește întreținerea hainelor sau pur și simplu ai omis anumite aspecte. La acest curs, ai învăța noțiuni esențiale despre:

1. ETICHETA HAINELOR

Producătorii din industria textilă nu atașează etichetele din partea stângă ca să te scarpine și să le tai. Ele conțin informații prețioase despre îngrijirea articolului respectiv. Fie că este vorba despre un simbol universal sau o serie de detalii scrisă în mai multe limbi, aceste detalii vor face diferența atunci când speli, usuci sau calci haina respectivă.

Pixabay

2. SPĂLAREA LA MAȘINA DE SPĂLAT

Recomand spălarea la temperaturi joase, la 30 de grade e perfect, pentru că anumite țesături nu apreciază căldura la fel de mult ca noi. Bumbacul sau lâna pot deveni numai bune pentru minioni și pisici, dacă le speli la temperaturi prea înalte, deci îți poți lua adio de la ele.

Sortarea hainelor pentru spălat este, de asemenea un pas important. Alături de un detergent potrivit, fiecare categorii - albe, culori palide, culori închise - poate arăta ca nouă pentru mai mult timp. Nu folosi detergent destinat rufelor albe pe hainele negre, deoarece va lăsa dungi albe și intensitatea negrului va pieri cu fiecare spălare.

3. ÎNDEPĂRTAREA PETELOR

Pentru a preveni pătrunderea în profunzimea țesăturii, spală cât poți de repede hainele pătate. În cazul petelor persitente, se pot folosi soluții pentru scoaterea petelor, în funcție de permisiunile etichetei. 

🔔 Petele de deodorant pot fi înlăturate mai ușor de pe bluzele sau tricourile albe, dacă pe speli pe dos, astfel te vei putea bucura mai multă vreme de ele.

4. USCAREA HAINELOR

Pune hainele la uscat în locuri bine ventilate, fără umezeală, pentru a evita îmbâcsirea. Mare atenție și la țesăturile mai pretențioase care, întinse în mod normal, pe o sârmă, prinse cu cârlige, s-ar putea lărgi iremediabil. 

🔔 Dacă locuiești la parter și ai orientare nordică, primăvara și toamna poți ține hainele întinse și o săptămână, că tot nu se usucă. Un dezumidificator electric te va scuti de îmbâcseală în doar câteva ore.

🔔 Usucă paltoanele de damă, sacourile sau  gecile direct pe umeraș, astfel vei scăpa de problema urmelor inestetice de cârlige, iar acestea își vor păstra ținuta pentru mai mult timp.

5. DEPOZITAREA

Asigură-te că dulapul tău este bine întreținut și nu este așezat pe un perete cuprins de igrasie. Aerisește din când în când dulapul și nu uita de remediile antimolii dacă în dulap există pulovere din lână, blană naturală sau cașmir.

🔔 Poți prelungi parfumul balsamului preferat în dulapul tău, folosind dischete demachiante îmbibate în balsam. Le așezi pe o farfurioară sau într-o cutie veche de cremă și dulapul va fi cuprins de mireasmă. 

6. ÎNTREȚINEREA BLĂNURILOR

Unele femei o adoră, altele condamnă purtarea ei și văd un act de cruzime. Indiferent de poziția pe care te afli, blana naturală e un angajament pe viață, este dincolo de modă tocmai prin sacrificiile care stau la baza existenței ei în garderoba noastră, de aceea eu recomand varianta reciclării. Blana artificială poate să fie un bun înlocuitor, dacă este bine lucrată.Mult mai puțin pretențioasă decât blana naturală, cea artificială poate fi readusă la viață iar și iar, deoarece nu se teme de apă. Spălând-o, blana artificială își recapătă strălucirea de odinioară.

🔔 Pentru a spăla articolele din blană artificială, pregătesc un lighean cu apă nici rece, nici caldă, pun două sau trei căpăcele de balsam de rufe. Las la înmuiat, o agit puțin prin apă și o limpezesc cât să iasă surplusul de balsam. Agăț articolul de un umeraș și piaptăn de mai multe ori blana pe parcursul uscării. La final, e fină, plină de farmec.

7. ÎNTREȚINĂREA MAROCHINĂRIEI DIN PIELE NATURALĂ

Fie că vorbim de articole de încălțăminte sau genți, pielea naturală solicită o îngrijire atentă, având nevoie de un grad mai ridicat de hidratare decât cea ecologică. Curățarea este un pas esențial. Curăță încălțămintea de mizerie și praf de îndată ce ajungi acasă.

🔔 Pentru curățare eficientă și delicată, eu folosesc șervețele umede pentru copii. Conțin alantoină, vitaminele A, E, elemente prietenoase cu pielea, indiferent că este naturală sau ecologică.

Cremele pentru încălțăminte bogate în ceară sunt perfecte pentru a îngriji pielea naturală și pentru a preveni formarea unor cute inestetice.

🔔O geantă de piele poate fi îngrijită aplicând un strat subțire de cremă hidratantă cât mai lejeră. 

Answear


Așadar, în garderoba ta pot exista timp îndelungat toate piesele tale preferate. Acest lucru depinde doar de grija pe care le-o oferi nu doar când le porți, ci și în timpul spălării sau depozitării. Dar până la apariția unui curs de îngrijire a hainelor, poate că te ajută articolul meu. 

Articol scris pentru SuperBlog 2020

Comentarii

Voi citiți...