Săptămâna „Școala Altfel” - Poartă spre o alimentație sănătoasă

Dragi elevi, stimați părinți, mă bucur să mă aflu astăzi în fața voastră în această minunată zi de vineri. Participarea dumneavoastră în număr atât de mare denotă interesul față de un subiect atât de popular și, totuși, atât de ușor neglijabil: alimentația noastră, a tuturor și, în special, a copiilor noștri cărora le dorim tot binele. 

După cum deja știți, în școala noastră se derulează săptămâna „Școala Altfel”, tematica pe care noi, profesorii, am ales-o, fiind tocmai ceea ce trebuie să ne preocupe pe noi, părinți și dascăli deopotrivă: sănătatea copiilor noștri. Motivul pentru care am decis că un astfel de program de alimentație este imperios necesar în școală îl constituie o alarmantă statistică: unul din 15 copii din România suferă de obezitate, iar de aici, riscul de a dezvolta boli de nutriție sau cardiovasculare crește direct proporțional cu greutatea lor. Printre cauzele invocate se numără sedentarismul, dar mai ales alimentația dezechilibrată, tot mai bogată în zahăr, grăsimi saturate, căci viteza zilelor noastre ne împinge în mrejele amăgitoare ale mâncării de tip fast food. Ne ispitește ideea de mic-dejun luat concomitent cu mersul spre școală, spre serviciu, căci la fiecare colț de stradă întâlnim covrigării, dar nu ne punem problema ingredientelor ce zac ascunse parșiv în aluatul congelat care nu are nicio legătură cu ceea ce frământa odinioară bunica. Când ne întoarcem acasă, în calea noastră iese „Spânul”, „omul roș”, după cum îmi place să denumesc, simbolic, shaormeriile, după temutul personaj din basmul lui Creangă. Copiii noștri cad pradă acestor iluzii alimentare pe care le întâlnesc doar în drumul lor acasă-școală și viceversa. Nu mai punem la socoteală influența cercului de prieteni sau jucăriile din meniurile oferite de marile restaurante fast food. 

Dragi părinți, aceste statistici ne îngrijorează pe noi toți, de aceea scopul cu care am pornit la drum a fost să conturăm un orizont pentru o alimentație sănătoasă, pentru a promova obiceiurile alimentare sănătoase în rândul elevilor noștri, mai ales în ceea ce privește marea tentație a dulciurilor. Tocmai de aceea, în decursul acestei săptămâni, obiectivele activităților întreprinse au fost promovarea unui stil de viață sănătos, a unor alimente bogate în elemente benefice organismului pe care ei, cu mânuțele lor, le pot prelucra acasă, îndepărtarea din meniul lor zilnic a produselor extrem de procesate aflate în comerț, în ambalaje frumos decorate, menite parcă să mascheze potențialul nociv din spatele aparenței și cantitățile halucinante de zahăr pe care, de multe ori fără să ne dăm seama, sunt ingerate de copiii noștri. 

Ne-am orientat atenția spre desert spre acel „ceva dulce” pe care toți copiii îl doresc tocmai pentru a le aduce la cunoștință efectul nociv pe care îl poate avea consumul iresponsabil al acestui aliment, accentuând pericolul pe care aceste calorii goale, glucidele și în special zaharurile procesate îl au asupra sănătății, generând nu doar diabet, ci și facilitatea depozitelor de grăsime în zona abdominală, dereglări hormonale sau chiar infarct miocardic ca urmare a depozitării grăsimii pe organe. Toate aceste aspecte au fost discutate cu elevii în prima parte a întâlnirilor noastre, astfel că primele patru zile au avut un caracter dual, teoretic și practic, acestea fiind dedicate prezentării produselor sănătoase și benefice versus alimentele nesănătose pe care trebuie să le evităm, urmate în mod firesc de experimentarea unor rețete de gustări dulci sănătoase, pe placul lor. Astăzi, iată-ne reuniți pentru a trage concluziile celor patru zile, iar mai apoi ne vom muta la cantina școlii, unde ne-am desfășurat partea practică și până acum, pentru un concurs de gătit în familie, cu alimente sănătoase.

Urmează să vă prezint un rezumat, o retrospectivă a muncii practice depuse de elevii noștri, care ne-au impresionat prin interesul ce l-au manifestat față de aspectele teoretice și prin îndemânare în bucătărie, în punerea în parctică a rețetelor propuse, prezentându-vă fotografii cu rezultatele lor.

arhivă personală
Ziua de luni s-a desfășurat sub farmecul unui desert în spiritul anotimpului rece: merele coapte, un desert pe cât de simplu, pe atât de sănătos. Bogate în vitamina C atât de utilă imunității copiilor în lupta cu răcelile și virozele tot mai dese din această perioadă a anului, merele pot fi coapte atât în cuptorul clasic, cât și la microunde. Pentru a îmbogăți aroma lor clasică, am adăugat un vârf de linguriță de scorțișoară, despre care știm că scade nivelul glicemiei din sânge și este un condiment foarte benefic, dar nu foarte popular în gastronomia românească și am înlocuit zahărul, pe care mulți îl adăugăm ca un automatism în scobitura fructului, cu o linguriță de miere. Se poate folosi miere de manuka, o miere ce se obține din arborele manuka originar din zona Noii Zeelande-Australia, fiind bogată în compuși cu efect antimicrobian, minerale, vitamine și aminoacizi esențiali, ceea ce o face un real antibiotic natural. Am ornat merele cu o urmă de zahăr din trestie, sfătuindu-i pe elevi să ajusteze cantitatea acestuia în așa fel încât fructele să pară a fi atinse de prima zăpadă, nu de cea mai severă avalanșă din Munții Bucegi.

arhivă personală
În cea de a doua zi, copiii au pregătit un alt desert care se află în topul preferințelor lor, fiind găsit în zeci de variante în supermarketuri. Toate pline de zahăr, coloranți, aditivi și cu puțin fruct. Acesta este iaurtul cu fructe din comerț. Am ajuns împreună la concluzia că un iaurt simplu, cu maximum 2% grăsime, obținut din lapte bio, bogat în calciu, poate deveni mult mai delicios prin îndemânarea noastră decât ce găsim la raft. Asta cu puțin ajutor din partea mămicilor și bunicilor care umplu cămara cu bunătăți, deoarece am pregătit iaurturi cu fructe din gemuri fără adaos de zahăr, astfel încât dulceața iaurtului a fost autentică. Am învățat că noi, în bucătăria noastră, putem obține un sortiment bogat de gusturi, printre cele mai aromate gemuri care să nu conțină zahăr alb adăugat numărându-se cel de piersici, de caise, de prune sau zmeură. În imagine este reprezentată o sugestie de servire pe care o elevă a gândit-o pentru iaurtul ei cu piersici, fructul pasiunii și fulgi de ovăz bio, în care a văzut o alternativă perfectă pentru micul dejun. Smochinele sunt și ele o variantă perfectă pentru a fi combinate cu un iaurt lejer. Ușor, rapid, gustos din cale afară și sănătos, fără coloranți cancerigeni și aditivi. 

arhivă personală
Mijlocul săptămânii ne-a prins aducând elogii fructelor proaspete, pline de vitamine și substanțe care ne oferă o porție zdravănă de energie; am preparat un desert pe care elevii l-au mai pregătit și degustat în nenumărate rânduri, fiind, probabil, unul din cele mai ușor accesibile deserturi sănătoase: salata de fructe. Primul pas a fost alegerea fructelor preferate și aranjarea lor într-un coș. După aceea, elevii au trecut la spălarea lor, fapt pe care am insistat și anterior în acea zi, la partea teoretică, unde am trecut în revistă un set de reguli cu privire la consumul cojii fructelor din comerț. După bunul plac, elevii și-au pregătit salate personalizate pe care le-au denumit chiar cu prenumele lor, tentația fiind atât de mare, încât puține salate au ajuns întregi în fața aparatului de fotografiat.
Cu această ocazie, am deschis și subiectul gustărilor, căci ceea ce am preparat până acum poate fi consumat și ca gustare la amiază, între prânz și cină. Împreună am ajuns la concluzia că ceea ce denumim „ronțăit” ne dezechilibrează metabolismul, orele de masă ne sunt date peste cap și creează acea senzație de foame continuă. Elevii au fost sfătuiți să aibă grijă la „ronțăit”, să îl grupeze într-o singură gustare la care poate consuma un fruct sau o salată de fructe, ori diverse nuci, dar care să nu fie prăjite.

arhivă personală
Ziua de joi a fost, probabil, cea mai îmbucurătoare pentru copii, deoarece după partea teoretică, la care am discutat despre alimentele nesănătoase și alternativele lor sănătoase, am purces spre cantină unde am reinterpretat, în echipe, o rețetă de chec. Am înlocuit ciocolata cu vișine sau afine, după gust, am ales o făină integrală, cei care au intoleranță la gluten au folosit făină de orez; de asemenea, am înlocuit zahărul alb cu zahăr brut din trestie, scăzând și cantitatea, iar uleiul de floarea-soarelui rafinat, cu ulei presat la rece, după care am desăvârșit aroma cu o păstaie de vanilie bio. Elevii au fost încântați de rezultate, concluzionând că o felie de chec ar putea fi un desert ideal și pentru pachețelul de la școală, ca alternativă pentru produsele de patiserie nesănătoase pe care le procură de la chioșcul școlii. Această rețetă  a reprezentat cireașa de pe tort, fiind demonstrația faptului că mâncarea sănătoasă poate fi și gustoasă.

Imaginile sunt mai grăitoare decât zeci de studii de spacialitate. Distrându-se, elevii au conștientizat că obiceiurile alimentare sănătoase se cultivă încă din copilărie, iar consecvența lor este garantul stării de bine și al sănătății ulterioare, că trebuie să mâncăm pentru a trăi și nu trăim pentru a mânca. Acești copii au demonstrat că sunt schimbarea pe care vor să o vadă în lume și că totul pornește din interiorul și inițiativa fiecăruia. Le-am propus lor și vă propun și dumneavoastră să continuăm acest program educativ, astfel încât ultima oră de dirigenție din fiecare lună să fie alocată educației alimentare. În decursul acelei ore, elevii vor comunica rețete și preparate sănătoase pe care le-au introdus în dieta lor în ultimul timp, însoțindu-le cu imagini relevante. Pentru aceasta, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră, al părinților, al arborilor ce vegheați și călăuziți spre lumină tinerii lăstari. Nu îi lăsați să cadă pradă iluziilor alimentare, susțineți un stil de viață sănătos în familiile dumneavostră, deoarece copiii sănătoși de azi vor fi adulții sănătoși de mâine. Oferiți-le acasă un mediu propice unde să pună în practică ceea ce au învățat în această săptămână cu adevărat altfel și ce vor mai învăța în cadrul orelor ce urmează. Iar acum vă invit la cantină pentru a prepara împreună o delicioasă budincă cu fructe de pădure, iar preparatul declarat câștigător va aduce familiei care l-a pregătit un coș cu produse naturale SanoVita, esențiale pentru o masă plină de substanțe hrănitoare și benefice organismului.
sanovita.ro
 Articol scris pentru SuperBlog 2018

Comentarii

Voi citiți...