Visul american: ieri, astăzi, mâine, întotdeauna

Dragul meu...

Nu vreau să te plictisesc, dar aș vrea să mă asculți. Am luat o decizie: îmi doresc să muncesc și să călătoresc în „țara tuturor posibilităților” pentru o bucată de timp, în cursul vacanței de vară, de exemplu. „De unde a pornit dorul de plecare?”, mă vei întreba. Iată povestea...

În familia noastră, visul american a început să încolțească imediat după Primul Război Mondial când, mânat de ambiție și dorința de a obține mai mult decât îi putea oferi viața dintr-un sătuc agrar din Bihor, fratele mai mare al străbunicului din partea mamei, rebelul familiei, a fugit de acasă și a emigrat în America pe când avea 16 ani. Curajul și onestitatea, hărnicia și dorința arzătoare de a-și depăși condiția au fost virtuțile care l-au însoțit mereu, până la finalul vieții. S-a stabilit la Detroit, unde a muncit în marile uzine de automobile și și-a întemeiat o familie alături de o româncă pe care o cunoscuse în timpul lungii călătorii cu vaporul. Nu s-a mai întors acasă și a murit cu dor de casă, de familie, de cei pe care îi lăsase acolo, sentimente pe care le-a lăsat moștenire celor doi copii ai săi, care au avut curajul să parcurgă drumul spre România în portița pe care liberalizarea a făcut-o în strictul regim comunist, spre finalul anilor 60. Astfel, în 1969, cei doi frați s-au întors pe meleagurile bihorene ale tatălui lor. Din pură întămplare, la intrarea în sat s-au întâlnit cu bunicul meu, tocmai cu cel ce devenise ginerele unchiului pe care ei îl căutau. Diferențele culturale s-au remarcat de la început, căci bunicul se deplasa cu o simplă bicicletă, în timp ce ei închiriaseră din Germania o mașină pe care chiar și acum bunicul o descrie ca fiind o raritate pentru România acelor vremuri, rudele din America întrebându-l de ce nu își cumpără și el o mașină, nu își permite? Au pornit cu toții spre sat, unde aveau să se reunească în sânul familiei pe care-o căutau. Doar că, tocmai în acel moment, toți bărbații implicați în Cooperativă erau în ședință cu activistul de partid la căminul cultural din sat. Discuțiile despre împlinirea planului și cotelor au fost brusc întrerupte de un sătean care auzise vestea sosirii americanilor în sat. Întrând în sala unde se ținea ședința, acesta a strigat:
„-Mureșan, du-te acasă că ți-au venit rudele din America!”
Zdruncinat de aflarea unei astfel de vești tocmai în mijlocul unei ședințe de partid, căci riscurile erau mari și putea plăti cu libertatea, acesta a negat totul:
„Eu n-am rude în America!”
După ce a fost asigurat că totul e în ordine, străbunicul și-a primit cum se cuvine nepoții care nu au venit cu mâna goală. Aceștia au adus tot felul de mărunțișuri, mama mea își amintește că atunci văzuse pentru prima dată gumă de mestecat Hubba Bubba și tot atunci au trăit întâia experiență a pozei „la minut”, imaginea surprinsă de lentilele unui Polariod în 1969 dăinuind până azi.
arhivă personală
Astăzi, orice student la zi la o universitate acreditată poate trăi Visul American pe propria piele prin programul Work and Travel, în timpul vacanței de vară. Avantajele Work and Travel sunt multe. În primul rând, programul se desfășoară pe o perioadă de patru luni, timp în care nu doar muncești, ci și călătorești. Apoi, îți oferă șansa de a-ți îmbunătăți engleza printre vorbitori nativi și de a căpăta experiență în munca internațională. În fine, vei face cunoștință cu o altă cultură, poți lega prietenii cu studenți veniți din toată lumea, îți vei schimba concepțiile despre viață și vei porni pe calea maturizării și a independenței. Pentru o experiență americană de neuitat, e recomandat să apelezi la serviciile unei agenții cu tradiție în astfel de vacanțe, CND Turism, de exemplu, având opt ani experiență în conducerea unei agenții de acest fel. 

VacanteSpeciale.ro
Visul meu american, prin intermediul programului Work and Travel, s-ar putea rezuma ca fiind perfecta îmbinare dintre muncă și relaxare, între serviciu și călătorii, deoarece locurile de muncă se caracterizează prin flexibilitate, ceea ce permite existența unui echilibru între muncă și timp liber. Aș alege o destinație care să fie în apropiere de cele trei obiective principale pe care îmi doresc să le vizitez din copilărie: Washington D.C, New York și coasta Atlanticului. Un astfel de loc este liniștitul și cochetul oraș Milboro din statul Delaware, situat în apropiere de Bethany Beach, o plajă frumoasă și liniștită, fiind aproape și de New York, și de capitala SUA, la doar câteva ore de mers cu mașina. În mod cert, nu aș rata ocazia de a urca în vârful Empire State Building, o plimbare pe 5th Avenue, o excursie la Statuia Libertății sau un picnic în Central Park, dar nici Casa Albă sau statuia lui Abraham Lincoln. Pe site-ul celor de la Vacanțe Speciale, am văzut că în Milboro funcționează un club de golf care are nevoie de casieri și de persoane care să asigure transportul în incinta clubului. Mi-ar plăcea un astfel de loc de muncă, deoarece chiar și în timpul serviciului aș fi înconjurată de natură. Plata e un alt avantaj: 11 $ pe oră. Dacă aș munci 6-8 ore zilnic, timp de 5-6 zile pe săptămână, aș avea suficient timp încât să mă bucur de briza mării sau să vizitez celelalte obiective din zonă alături de prietenii pe care îi voi cunoaște acolo, căci, departe de case fiind, dar uniți de experiența Work and Travel, sunt sigură că va lua naștere un grup unit care va face și mai frumoasă această perioadă. Iar la final mi-ar rămâne și o sumă frumoasă ca rezultat al muncii mele. Ajunsă acasă, din acei bani ți-aș putea cumpăra ție conserve, bobițe și șoricei de jucărie drept „mulțumire”că „m-ai ascultat”, că nici nu am terminat, iar tu dormi ca un covrig în vitrina brutăriei.
arhivă personală

Dar, lasă! Vorbim noi la întoarcere. Într-o zi, voi avea nepoți cărora le voi vorbi despre experiența mea în America. Ei mă vor asculta, așa cum ascult și eu povestea bunicului despre vizitele rudelor din America...
VacanteSpeciale.ro

Articol scris pentru SuperBlog 2018

Comentarii

Voi citiți...