Duba-i tromful!

Trecerea dintre ani este momentul ideal de a petrece timp de calitate alături de cei mai apropiați, de familie, de prieteni. Ca la orice sărbătoare românească, masa e îmbleșugată, muzica e nelipsită, iar râsetele și distracția țin până în zori. De câțiva ani am renunțat să plec în vacanțe de sărbători (lucru ciudat pentru un blogger de călătorii), tocmai pentru a fi mai aproape de cei dragi și pentru că nici nu sunt vreun fană împătimită a iernii. Un week-end la munte e suficient pentru mine. 
arhivă personală
Toate bune și frumoase până când, la astfel de petreceri, unul din ceilalți invitați se găsește să adreseze întrebarea fatidică, blestemul suprem aruncat asupra reușitei petrecerii de Revelion (din punctul meu de vedere):
„Batem o «Cruce»?”
Acest joc de cărți nu lipsește de la mai nicio petrecere tradițională din Ardeal, cred că doar salata de Boeuf n-o bate la capitolul popularitate. Unde se adună prietenii, acolo se lasă și de-un joc de Cruce cu celebrele cărți ungurești, reprezentate prin ghindă, dubă, roșu/inimă și verde/frunză. Deși organizarea durează foarte puțin, jocul se întinde ore bune în noapte, căci participanții sunt cuprinși de febra punctelor pe care trebuie să le adune și tot ce auzi din acest moment este „Patruzeci!”, „Ghindă”, „Tromf de dubă!” sau „Am făcut minus una!”.

Ca să fug departe de jocul de Cruce, am ales ca în acest an să îi las pe cei pasionați să joace liniștiți, iar eu, împreună cu alte trei persoane care fac alergie doar când aud cuvântul „tromf”, am ales să jucăm propria carte norocoasă departe, într-o destinație diferită, exotică. Vom petrece Revelionul în Dubai!


În primul rând, pentru că am exeprimentat vreo 25 de Revelioane în țară sau în decorul clasic: zăpadă, sanie, sorcove și alte obiceiuri specifice. Vreau căldură, mare și soare la cumpăna dintre ani. În al doilea rând, Dubai e un oraș aflat la intersecția dintre tradițional și modern, unde cultura arabă se împletește cu recordurile lumii moderne. Apoi, orașul oferă o gamă largă de activități care să te scoată din rutină și să te determine să pleci în căutarea aventurii, să-ți regăsești latura însetată de adrenalină. De asemenea, din cauza recordurilor pe care acest oraș le-a înregistrat, există încă impresia că totul este foarte scump, dar adevărul e că se găsesc cazări și obiective pentru toate buzunarele. Pentru a întâmpina așa cum se cuvine anul 2019, am ales un Revelion Christian Tour. Alegerea a fost anevoioasă, deoarece posibilitățile erau variate și deosebit de atractive, rubrica oferte speciale Revelion fiind plină de destinații pe placul tuturor: Thailanda, India, Spania sau Italia. Eu am ales Dubai. Voi avea grijă ca din bagaj să nu-mi lipsească aparatul foto (doar avem de scris un articol amplu despre această vacanță și trebuie să aduc dovezi concrete), costumul de baie favorit și ochelarii de soare. Nu vor lipsi din bagaj entuziasmul unui sejur exotic, speranța că vremea va fi prietena noastră și vom putea petrece clipe de neuitat, dar nici credința că 2019 va aduce multe alte ocazii de a descoperi locuri și culturi noi.

Ce poți să faci în Dubai de sărbători?

Ca să vă răspund la această întrebare, vin cu un scurt itinerar (când mă întorc, voi prezenta fiecare experiență în parte, însoțind-o de fotografii):
Ziua 1 - Plecarea din România în data de 30.12.2018. Vom ateriza undeva spre miezul nopții, nu prea vom mai avea multe de făcut, probabil vom dormi ca să fim pregătiți pentru următoarea zi.

christiantour.ro
Ziua 2 - O dimineață relaxantă la plajă este tot ce-ți poți dori ca turist provenit dintr-o zonă cu climă temperată. Admirăm hotelul Burj Al Arab, facem o mulțime de poze și ne pregătim pentru trecerea în noul an. Seara o vom petrece în fața impunătoarei embleme a orașului, Burj Kalifa, așteptând impresionantul foc de artificii. 2018 a fost inovativ din acest punct de vedere, deoarece tradiționalele artificii au fost înlocuite cu spectaculoase jocuri de lumini pe întreaga fațadă a celei mai înalte clădiri din lume. Apoi, ne întoarcem la hotel, unde ne așteaptă o petrecere tradițională la restaurant. Se vor servi mâncăruri tradiționale: couscous, falafel, fripturi din carne de miel sau dulcuri aromate. Fără salată de Boeuf sau sarmale!

Ziua 3 - Prima zi din an o vom petrece la Mall of the Emirates. Nu vom avea timp să parcurgem toate cele 1200 de magazine, dar cu siguranță vom trece și pe la Ski Dubai, cea mai mare pârtie de ski acoperită din lume, amplasată, culmea, în cel mai mare centru comercial din lume. Cam 3000 de metri pătrați de zăpadă zac, la adăpost, în mijlocul deșertului. Suficient cât să ne potolească dorul de stațiune și vârf de munte...

christiantour.ro
Ziua 4 - Pentru această zi am programat o plimbare, ca să luăm pulsul orașului, oprindu-ne în zona The Palm Jumeirah - prima insulă artificială din lume, un alt record atins de Dubai. Aici vom avea ocazia să admirăm această minune a ingineriei umane chiar și din aer, deoarece vrem să efectuăm un salt cu parașuta, ocazie cu care ne putem pregăti pentru aventura de ziua următoare.

Ziua 5 - Nivelul de adrenalină va crește în momentul în care ne vom îmbarca într-o mașină de teren și vom porni într-un desert safari. Ne vom depărta de civilizația ultra-modernă și ne vom lăsa purtați pe marea de nisip a Deșertului Arabiei.

Ziua 6 - Continuăm povestea „Aventura” cu capitolul al treilea: vom simți adrenalina unor piloți de Formula 1 cu Formula Rossa, cel mai rapid roller coaster din lume, care atinge halucinanta viteză de 240 km/h, întregul parc Ferrari World fiind inspirat de sportul de automobilism.

Ziua 7 - Plajă... Mare... Soare... Părere de rău că urmează plecarea, întoarcerea la frigul crâncen de acasă.

Ne întoarcem în data de 6.01.2019. Avionul decolează pe la prânz, așa că dimineața o vom petrece, probabil, plimbându-ne și bucurându-ne de priveliștea unui oraș atât de dezvoltat și totuși, atât de tradițional. Revin!

Cu asemenea planuri, cred că am extras cartea norocoasă. La început de 2019, DUBA-I tromfu'!
arhivă personală


Articol scris pentru SuperBlog 2018

Comentarii

Voi citiți...