O persoană introvertită la capătul Pământului
Pentru o persoană introvertită, vacanța ideală se traduce printr-o carte bună citită într-un adăpost confortabil, aproape de natură, o ceașcă aburindă de ceai, o pătură pufoasă și o pisică afectuoasă care să îi dea târcoale din când în când. Drumurile lungi sunt o povară, la fel și călătoriile, de locurile vizitate se bucură doar dacă sunt pe placul sufletului ei, iar dacă nu, va aștepta să ajungă cât mai repede acasă, în zona ei de confort, căci camerele de hotel nu îi sunt pe plac.
Adesea, mă regăsesc în aceste caracteristici mai ceva decât în cele ale zodiei mele. Călătoriile lungi sunt mai mult un supliment de oboseală la finalul vacanței, chiar dacă încerc să sorb fiecare strop de frumusețe din ceea ce am vizitat, cred eu că din cauza absenței spiritualității. De aceea, ca persoană cel puțin semi-introvertită, e greu să o urnești la călătorii de mii de kilometri, dacă destinația nu are un fond spiritual care să te deconecteze fizic și psihic de problemele de acasă. De pildă, sună tentant un sejur la malul mării într-o țară exotică, unde soarele alintă palmierii, iar undele de apă cântă o eternă simfonie care contribuie la starea ta de bine și la regăsirea interioară, a propriului sine. Dacă plouă, s-a terminat toată armonia. În cazul în care totul e înconjurat de consumerism, și precupeți de magneți, introvertitul va fi dezamăgit. Și totuși, există o destinație pe care-aș vizita-o în secunda doi, cu toate că e la capătul Pământului. Pe cuvânt de introvertit!
Japonia. De ce ar vizita un introvertit Japonia?
În primul rând, pentru că un extrovertit se limitează la florile de cireș, pe când introvertitul, fire contemplativă și meditativă, va vedea dincolo de aceste clișee și va încerca să străbată aceste aparențe care îngrădesc o cultură cu adevărat luxuriantă. Introvertita din mine s-ar simți ca peștele în apă într-o excursie în Japonia, locul unde te afli, parcă, mai aproape de zei. Există câteva motive capabile să risipească orice disconfort cauzat de un zbor lung, motive care ar stârni imaginația și dorul de călătorie al oricărui introvertit.
1. SPA-ul japonez-un SPA pentru suflet
Ape termale, proceduri SPA sunt și în România, dar acestea tratează reumatismul, iar baia japoneză este capabilă să trateze sufletul, să ușureze poverile interioare și să restabilească echilibrul tulburat de zbuciumul cotidian. Ia o pauză într-o cădiță specială, cu apă de peste 40 de grade, parfumată cu ulei de ylang-ylang sau lavandă și savurează cu nesaț peisajul unei grădini japoneze ce ți se deschide în față. Va fi un festin pentru minte și suflet!
Ape termale, proceduri SPA sunt și în România, dar acestea tratează reumatismul, iar baia japoneză este capabilă să trateze sufletul, să ușureze poverile interioare și să restabilească echilibrul tulburat de zbuciumul cotidian. Ia o pauză într-o cădiță specială, cu apă de peste 40 de grade, parfumată cu ulei de ylang-ylang sau lavandă și savurează cu nesaț peisajul unei grădini japoneze ce ți se deschide în față. Va fi un festin pentru minte și suflet!
2. Ceremonia ceaiului-licoare servită cu fast
mixdecultura.ro |
3. Ikebana-aranjamente cu mesaj
În strânsă legătură cu ceremonialul ceaiului, deoarece din casa minimalistă a japonezilor nu lipsesc aranjamentele florale ce de demnonstrează ospitalitatea acestora, ikebana este o tehnică de prelucrare a imperfecțiunii naturii pentru a transforma-o în perfecțiune. M-a cucerit această tehnică încă de prima dată când am luat contact cu ea, la un atelier de home deco desfășurat... în școală! Acolo, elevii unui liceu din orașul în care locuiesc, deprindeau diverse tehnici de decorare a casei printre care și ikebana care, de departe a fost preferata lor. Și a mea. De ce? Pentru că ikebana înseamnă un aranjament cu mesaj, iar introvertiților le place să dezlege mesajele. Ikebana e un poem al vieții, o celebrare a divinității, a omului și a naturii deopotrivă. Atunci, la acel atelier, am aflat că elementul cel mai înalt, care trebuie să fie de aproximativ trei ori mai înalt decât vasul, transmite verticalitate și este simbol al divinității, iar următorul nivel este alocat omului care privește spre lumină, spre perfecțiune. Cel mai jos nivel este ancora realității, simbol al pământului. Simetria e interzisă, iar orice crenguță poate căpăta însemnătate și poate deveni parte dintr-un aranjament cu adevărat special. Mi-ar plăcea să asist la pregătirea unui astfel de aranjament la obârșia lui pentru a afla mai multe povești și detalii despre această minunată deprindere. În fotografii, primii pași parcurși de un grup de elevi într-ale tehnicii ikebana, după ce, anterior, au făcut cunoștință cu tehnicile daneze hygge.
4. Insula-Paradis Tashirojima
Deși este un sătuc pescăresc din estul Japoniei, eu și prietenii mei introvertiți credem că aici se află o frântură din Rai - aici locuiesc mai multe pisici decât oameni! O sută de oameni și sute de pisici! Ar fi printre primele destinații pe care aș trece-o pe listă și nu aș pleca până nu aș drăgăli și poza toate făpturile astea minunate. Cum au ajuns felinele pe insulă? Pirații aveau și ei slăbiciuni, iubeau pisicile și, ca să le protejeze, le salvau din ghearele câinilor și le-au închinat o insulă. Ba nu. Asta și-ar imagina un introvertit care lucrează la o carte despre cum ar fi dacă toți oamenii ar iubi pisicile. Felinele au fost „funcționale” pe când insula era împânzită de fabrici care procesau mătasea. Ca să o protejeze de șoareci, au fost aduse pe insulă câteva exemplare din aceste neegalate și performante mecanisme de prindere a rozătoarelor. Fabricile s-au închis, oamenii au plecat, pisicile au rămas. Și s-au înmulțit. Pe insulă, câinii nu au acces și nici mari perspective de shopping nu sunt. Dar cine ar vrea shopping când există pisici???
Exact Travel Club |
5. Templele shintoiste din Kyoto... și nu numai
Orice confesiune ai fi, ca introvertit ești curios să observi procesiunile religioase ale altor popoare. De asemenea, indiferent de confesiunea religioasă, e imposibil să nu te lași cuprins de liniștea care domnește în aceste temple care aduc în față mai curând o filosofie de viață pentru sănătatea interioară, pentru armonie sufletească și o viață echilibrată. Iar astfel de temple se întâlnesc la tot pasul, chiar și în marile orașe.
De ce ar alege un introvertit să plece în Japonia cu Exact Travel Club?
Răspunsul e simplu și poate fi redat punctual:
În primul rând, ai garanția că nu ratezi niciun obiectiv important. Cu capul în nori cum suntem noi, introvertiții, lăsându-ne purtați de frumusețea culturii nipone, avem nevoie de o ancoră care să ne atragă spre ceea ce nu e de ratat. În al doilea rând, Exact Travel Club organizează circuite în Japonia cu ghid vorbitor de japoneză, ceea ce e nemaipomenit, deoarece poți interacționa mult mai ușor cu localnicii, fără bariere lingvistice. Doar astfel, excursia va căpăta autenticitate, iar tu, introvertitul, poți dezlega tainele acestei minunate culturi care pare să fi găsit poțiunea magică ce creează o desăvârșitp punte între trecut și prezent, între tradițional și modern, între cultură și tehnologie. De asemenea, ghizii sunt inițiați în această cultură, drept urmare pot oferi informații sigure și detalii pe care tu, introvertitul, nu le poți accesa de unul singur. În al treilea rând, Exact Travel Club organizează circuite în diverse perioade ale anului, așadar, dacă dorești să vezi cireșii înfloriți, mergi în martie-aprilie, dacă vrei să asiști la un moment despre care vor scrie cărțile de istorie, poți să asiști la abdicarea împăratului Akihito, de pe 30 aprilie 2019, astfel, dacă te pasionează istoria și trecutul, poți să devii martorul primei abdicări din această țară din ultimele două secole.
Totul e organizat în detaliu ca nimeni să nu regrete că a parcurs mii de kilometri și a văzut doar cireși înfloriți și același soare, doar că mai matinal. Japonia e mai mult decât atât, iar cine va trece de acest bariere superficiale va rămâne cu un imens bagaj de amintiri și experiențe plăcute.
Surse foto utilizate:
www.extclub.ro
www.desprespa.ro
www.mixdecultură.ro
www.desprespa.ro
www.mixdecultură.ro
arhivă personală
Articol scris pentru SuperBlog 2018
Comentarii