|
HuromRomânia |
Zi de vară, de
vacanță. Un coș cu fructe colorate și suculente pe masa din bucătărie. Dincolo
de coș, un storcător prin presare la rece, Hurom, nerăbdător să scoată din fructe tot ce e mai bun și sănătos, cu până la 6 ori mai multe vitamine,minerale și enzime decât storcătoarele convenționale prin centrifugare.
Adică față de storcătorul meu cel vechi. Hurom H-AI One Stop e cel mai nou în „breasla” lui și promite să îi atragă pe cei mereu pe fugă și pe cei comozi să savureze un suc delicios, un smoothie hrănitor și supe cremă de nerefuzat, totul printr-un sistem unic de presare lentă, la rece, prin care nu diminuează calitatea și cantitatea vitaminelor. Hurom
e noul membru al familiei, chef-ul micului-dejun gustos și sănătos.
Primele dimineți împreună au fost dedicate experimentelor, combinarea aromelor și texturilor fiind pură
alchimie cu acest storcător cu garanție
10 ani la motor. Curat alchimist! Obțineam rapid un suc gustos și hrănitor,
cu gust bogat de fructe și legume, turnam în pahar licoarea fără pic de
spumă și mă așezam pe verandă în compania unei cărți bune, gândindu-mă „Oare
ce-or mânca elevii mei la micul-dejun?”.
|
HuromRomânia și arhivă personală |
În momentul în
care ajungi să lucrezi cu elevii, îți dai seama cât de haotică este alimentația
lor. Totul e mai ispititor decât o dietă echilibrată, iar consumerismul susține
aceste practici prin funcționarea, în incinta școlii, a chioșcurilor. Nu de
puține ori elevii preferă să sară peste micul-dejun sau să înlocuiască cea mai
importantă masă a zilei cu produse de patiserie pline de aditivi și sărace în
substanțe nutritive. Îmi amintesc că mama mea ținea să am o alimentație cât mai
curată, fructele și legumele să îmi fie prietene nelipsite din pachețelul pe
care mi-l punea la școală, acestea fiind însoțite, nu de puține ori, de sendvișuri
delicioase cu ouă și brânză de la țară, de la bunica. Tot de la mama am învățat
să respect prima masă a zilei și să nu pornesc la muncă fără să fi servit măcar
un fruct. Sau mai multe, într-un suc bogat și aromat.
Într-una din
zile, savurând un delicios suc de struguri, ananas și pepene galben, mi-a venit
o idee năstrușnică: Ce ar fi dacă aș
iniția un canal de YouTube în care să postez videoclipuri ce prezintă atât
procesul de obținere a sucului, cât și o recenzie de carte de interes pentru ei? Aș putea
recenza chiar și cărțile autorilor canonici din literatura română, astfel
publicul-țintă ar fi chiar cel al elevilor, al celor mereu pe fugă și încă
recuperabili în ceea ce privește obiceiurile alimentare. Aș denumi conceptul
„Hrană pentru trup și suflet” și astfel aș putea contribui la o dietă adecvată
a tinerilor.
|
HuromRomânia |
Am decis ca, pe tot parcursul acestei vacanțe de vară, să filmez cum ia naștere cel mai delicios și ușor mic-dejun,
după care să mut cadrul în grădină, aproape de natură, cu paharul de suc și cartea
alături, vorbind despre plăcerea lecturii și declarând război mâncării nesănătoase. Prin conexiuni manevrate de sforile sufletului, voi transpune savorile
lecturii în sucul acelui „episod”. Am descoperit senzația pe care ți-o
oferă aceste conexiuni într-una din dimineți când, savurând un delicios suc de
pepene roșu și fructul pasiunii, parcă gustam o parte din personalitatea personajului. Astfel, puteam crea o punte de legătură între suc și carte. De exemplu:
- Pentru
prezentarea romanului „Ion”, am pregătit un suc care să surprindă „glasul
pământului” și roadele sale: iarbă de grâu, pătrunjel și broccoli.
|
HuromRomânia |
- La „Enigma
Otiliei” am mizat pe aura de mister ce o conferă aroma busuiocului, pe care
l-am alăturat notelor dulci-acrișoare ale merelor și celor astringente din
kiwi. Bogat, cu arome contradictorii și surprinzătoare, sucul surprinde personalitatea eroinei.
Iată caracterizarea personajului într-un pahar!
|
HuromRomânia |
- Pentru
„Trandafirii din Mexic”, de Pam Munoz Ryan, o capodoperă a literaturii
contemporane pentru copii, care reușește să ajungă și la sufletul adulților
prin tematică am preparat un suc dulce și inocent, din struguri, piersici
zemoase și petale de trandafir. De altfel, această carte mi-a servit ca
inspirație și pentru alte rețete, căci capitolele sunt denumite după fructele
și legumele ce apar și îi marcheză destinul tinerei Esperanza.
|
arhivă personală și Facebook.com/HuromRomânia |
Așa s-a dus vara,
într-un mod creativ, productiv și... sănătos. S-a strecurat, parcă pe nesimțite printre
un pahar de suc delicios și o carte, sub forma unui lung șir de dimineți perfecte. Când toamna ne învăluie, eu... schimb
meniul! De aici încolo, înainte să merg spre școală, mă voi bucura de un
mic-dejun cu parfum autumnal: pâine prăjită cu unt de arahide făcut în casă. Complimente
lui chef Hurom!
|
Facebook.com/HuromRomânia |
Articol scris pentru SuperBlog 2018
Comentarii