ACASA - Audit și Certificat Astăzi pentru Sezonul Alb

Iubesc casa de la țară și mă bucur din plin de fiecare sfârșit de săptămână petrecut acolo. Orele trec parcă nemăsurate și se îngână cu eternitatea, cu spiritul atât de viu al satelor românești. Iubesc primăverile și verile petrecute acolo, zilele acelea lungi și însorite, îmbibate cu aromele câmpului și briza de pădure ce dezmiardă verdeața din curte, iubesc zilele de toamnă în care plouă cu frunze ruginii, iar bruma începe să-și așeze perlele pe brațele dezvelite ale copacilor și pe tulpinile muribunde ale ierburilor, în diminețile răcoroase. E perioada în care strigătul frunzelor care cad cu aripi frânte, plânsul vegetalului apăsat de broboanele grele și reci de brumă, cruzimea cu care noaptea înghite ziua atât de repede, toate o vestesc pe ea, atât de frumoasa și nemiloasa iarnă...

Cum ziua e mai scurtă, activitățile mele se rezumă la cele din interiorul casei, iarba pe care îmi întindeam pătura în vară, ca să citesc la umbra cireșului, a dispărut și lasă să se ivească un pământ palid, ridat de uscăciunea unor luni secetoase, iar vântul e un amfitrion nepoliticos, ostil, care te obligă să te întorci la căldura din casă, departe de tirania lui. Căci iarna nu-i ca vara... Acolo, în fața sobei, la adăpostul pereților care au văzut file importante de istorie, casa fiind construită în 1915, citesc cu nesaț cât e iarna de lungă. Adesea, mă gândesc la casele în care locuiesc personajele evocate în universul de hârtie aflat la o pagină distanță de mine, mă gândesc la bojdeuca lui Creangă, la coliba neîngrijită a lui Hagi Tudose, la căldura și ospățul de la hanul Ancuței, la toate locuințele în care-și duc traiul personajele preferate din literatura universală.
arhivă personală
Îmi place să îmi imaginez că și casa în care mă aflu e desprinsă dintr-o poveste și că dragostea mea față de ea i-ar putea da glas... aș putea spune că, pe timp de iarnă, e o rudă îndepărtată a palatului Crăiesei Zăpezii. Bine, adevărul e că locuința, totuși, e puțin mai eficientă energetic decât un iglu, dar faptul că a văzut mai multe ierni decât a văzut România Mare își spune cuvântul. Soba e cam răgușită de anii mulți în care a ars nenumărate căruțe cu lemne și scoate fum la aproape fiecare aprindere a focului, dar „Unde-i fum, e și căldură” ar zice, în glumă, bunicul meu, un tezaur viu, care mă uimește mereu cu proverbele și poveștile vechi, din folclor. În urmă cu câțiva ani, când am avut nevoie de un certificat energetic, casa obținând un modest calificativ C, ceea ce înseamnă că are un consum relativ mare de resurse pentru a asigura confortul termic pe timp de iarnă, în special din pricina tâmplăriei interioare și exterioare, a pereților neizolați termic și a acoperișului.

La câțiva ani distanță, după aplicarea planului remedial, căsuța mea din povești ar spune că există șapte pași de aur pe care trebuie să îi urmezi dacă vrei să ai o locuință pregătită să înfrunte iarna și să ofere confort, siguranță:

Când chirpiciul și tencuiala se ceartă, termoizolația câștigă: învelișul exterior al casei este echivalent cu hainele pe care le purtăm noi, astfel imaginează-ți că o casă poate „să poarte” o simplă bluză subțire - chirpiciul -, o haină nu foarte groasă - tencuiala - sau „un costum” similar celor ale scafandrilor, care nu lasă să pătrundă nici frigul, nici căldura - termoizolația. O casă termoizolată va reține aproape în întregime cantitatea de căldură în încăperile sale și nu va fi darnică cu împrejurimile, oferindu-ți ție tot confortul ei.

Unde nu-i eficiență energetică, vai de buzunar!: Dacă locuința nu a fost izolată termic, există riscul ca o bună parte din căldura pe care o plătești, să traverseze pereții și să-i încălzească pe vecini, curtea, orice, dar nu pe tine. Cu energia care se strecoară în exterior, buzunarul va suferi și el de frig și singurătate, căci va fi gol.

Cum îți izolezi, așa dormi: învelit cu pătura preferată, care să îți asigure un somn odihnitor sau poți dormi înfășurat în zece pături, dârdâind de frig când unul din colțuri alunecă de pe tine. Cu un simplu calcul G (coeficient global de izolare termică G) poți afla locurile pe unde casa ta pierde cea mai mare cantitate de căldură: prin pereții exteriori, tâmplărie exterioară, pardoseală peste sol/subsol, terasă sau acoperiș. Astfel, vei ști ce trebuie să ataci de îndată ca să te bucuri de confort termic la iarnă, cu cheltuieli minime, pentru nopți liniștite în care șuieratul viscolului va fi o simplă amintire. Sau un coșmar, în cel mai rău caz.

Cine nu are certificat, să-și cumpere: E atât de simplu să vezi ce o „doare” cel mai tare, ce supără locuința, dar și pe tine, locatarul. Poți obține un certificat energetic în decurs de 4-24 de ore, cu prețuri începând de la 130 lei. Din dragoste pentru acasă, pentru acea clădire care îți oferă o nestrămutată stare de liniște, de împăcare sufletească.

Casei îi șade bine cu certificatul energetic: Odată obținut certificatul energetic, locatarul poate observa care sunt punctele slabe ale locuinței sale și poate acționa în consecință pentru a le remedia. Acordă-i atenție celei care îți oferă adăpostul de care ai nevoie, acelei clădiri care face diferența dintre „casă” și „acasă”.

Unde-i termografie, nu-i tocmeală: Dacă mai există dubii, termografia clădirii este o metodă precisă de diagnoză a locuinței tale. Astfel, se pot depista zonele „bolnave”, care „scapă” căldura sau fac posibilă infiltrărea apei în pereți. Metoda ajută la stabilirea clară a problemelor care cer atenție sporită pentru a te bucura de confort și siguranță în căminul tău.

Certificat pentru certificat și audit pentru căldură: după realizarea profilului energetic, se apelează la un audit, care presupune găsirea soluțiilor pentru a îmbunătăți performanța energetică. Acest ultim pas este deosebit de important atunci când vrei ca între „acasă” și „trainic” să pui semnul egal, deoarece auditul este garantul unui viitor energetic eficient. Auditul energetic este cel care îți expune o serie de măsuri care se pot lua pentru remedierea și reducerilor de pierderi energetice, în timp ce un certificat îți prezintă situația imobilului tău la un anumit moment. Cu alte cuvinte, certificatul poate să reprezinte o notă rea luată la un examen, iar auditul se referă la seria de măsuri pe care o iei pentru a-ți îmbunătăți performanța.

Concluzia? „Bate” certificatul cât e cald (vara), căci ce e eficient energetic, și lui Dumnezeu îi place (iarna).

certificat-energetic24h.eu

Articol scris pentru SuperBlog 2018

Comentarii

Voi citiți...