Bursa Binelui: DA pentru educație, NU abandonului școlar

facebook.com/BursaBinelui.ro
Școala este a doua mea casă. De când eram elevă de gimnaziu, mi-am dorit să devin profesoară și tot atunci am început să conștientizez cât sunt de norocoasă să am acces la o educație solidă, în mediul urban, iar alți copii fac sacrificii aproape supraomenești pentru sufletele și făpturile lor fragile ca să ajungă la școală: merg pe jos kilometri întregi, indiferent cât de nemiloasă e vremea, nu își permit rechizite colorate, sofisticate și se bucură de banalul corn cu lapte... De atunci, situația s-a mai remediat, majoritatea elevilor din mediul rural, cu precădere din zonele defavorizate sau cele cu o rețea de transport slab dezvoltată, merg la școală cu un microbuz special. Aparent, situația evolua favorabil și, ajunsă de cealaltă parte a baricadei, la catedră, mi-am propus să susțin și să ajut, după puteri, elevii cu astfel de neajunsuri. Rămâne, totuși, o problemă dureroasă care capătă amploare, în loc să scadă odată cu îmbunătățirea condițiilor din școli: abandonul școlar. Statisticile arată că România este rușinoasa fruntașă a Europei la acest capitol, rata fenomenului de abandon școlar fiind mai mare și cu 20% în mediul rural decât la oraș. Cum putem ajuta noi, profesori, elevi, oameni de bine, ca acei copii mai puțin norocoși să nu facă parte din această dezamăgitoare statistică? Iată câteva sfaturi valabile pentru cei mici, dar și pentru cei mari:

1. Conștientizează nevoile celor din preajma ta!
Deoarece cred cu tărie în ajutorarea aproapelui, am inițiat activitatea „Cărți citite, cărți fericite” alături de o clasă de boboci (a V-a), activitate care își propunea inițial doar promovarea obiceiului sănătos al lecturii, dar care a evoluat, în mod surprinzător, spre o dimensiune mult mai înaltă: din inițiativa elevilor, am decis să adunăm cărțile care „ne-au rămas mici” și să le donăm bibliotecii unei școli unde învață copii mai puțin norocoși. Drept urmare, mânați de curiozitate și de dorința de a face bine, iată-ne prezenți la o școală dintr-o zonă defavorizată din județ. Bucuria ce se citea pe chipurile inocente ale elevilor, privind la coperțile colorate ce se iveau din cutiile de carton, era neprețuită. 
arhivă personală

2. Inițiază activități tip schimb de experiență în zonele defavorizate!
A fost o zi memorabilă în care cu toții am avut de învățat o lecție importantă. A fost o lecție deschisă de socializare interculturală și interetnică, dar mai ales de bunătate, de mărinime. Copiii s-au jucat, au schimbat păreri, elevii mei fiind impresionați mai ales de traiul celor de la țară. Unul dintre elevi ne-a prezentat o zi din viața lui, departe de tehnologia ultra-performantă: se trezește dimineața, la ora 4, merge cu părinții și cu frații săi în pădure, la cules de ciuperci, ca să aibă bani de mâncare, apoi, pe la ora 10 ajunge la școală, iar acasă nu îi rămâne timp pentru lecții, deoarece trebuie să aibă grijă de gospodărie. Cu tristețe în privire, ne mărturisește că, cel mai probabil, va abandona școala după finalizarea clasei a VIII-a... Sau înainte...

3. Fii un model de bunătate pentru cei mai tineri!
Părinții au fost și ei implicați, oferindu-se să ne ajute cu transportul până la școala respectivă, fapt ce m-a bucurat enorm. Era semnul clar că faptele bune vor dăinui, că părinții le vor insufla odraslelor virtuți precum generozitatea și bunătatea, că Binele e în tine, în mine, în noi, în mâinile celor care doresc să ajute. De altfel, părinții sunt cele dintâi modele ale copiilor. Așadar, un om generos va crește un copil generos.

4. Promovează mijloacele moderne de donații!
bursabinelui.ro
Neajunsurile din educație sunt printre cele mai frecvente. În sprijinul celor care doresc să întindă o mână de ajutor vine Bursa Binelui, un proiect inițiat de BCR, fiind singura platformă de donații online ce nu prevede comisioane pentru sumele donate, care ajung integral la cauza susținută. Donațiile pot fi făcute acum și cu cardul, comod, de acasă. Orice vizitator sau utilizator autentificat poate dona, tranzacția fiind 100% securizată. Procedurile variază ușor, între utilizator și vizitator, dar sunt intuitive: trebuie să accesezi secțiunea „Proiecte”, să selectezi „Donează” și vei fi redirecționat spre EuPlătesc.ro.

5. Convinge-i pe cei din jur de puterea pe care o au sufletele mari!
facebook.com/BursaBinelui
Bucuria că au contribuit la fericirea semenilor a sădit în sufletele bobocilor mei convingerea că sunt capabili de lucruri mărețe. La Bursa Binelui poate participa oricine, atât o persoană fizică prin donații, promovarea proiectelor pe care le consideră importante sau voluntariat, dar și un ONG, care poate propune proiecte pe care să le promoveze ulterior. De altfel, există o competiție-maraton de fundraising dedicată ONG-urilor, BCR dublând, în limita a 5000€, suma obținută de ocupantele podiumului . Campionatul de Bine începe în primăvară!

6. Susținerea unei cauze și voluntariatul sunt și ele forme ale binefacerii!
Pentru cazuri ca cel prezentat anterior, susținerea comunității și implicarea altor persoane ca voluntari sunt elemente-cheie care ar putea stopa fenomenul de abandon școlar. Pregătirea unei mese calde sau ajutorul la teme le-ar fi de ajutor. Dacă nu-ți stă în putere, pe Bursa Binelui, poți deveni voluntar promovând proiectele din comunitatea locală prin resursele online. Și noi am aflat de acea școală de la alte persoane. „Bucuria Peniței” este un proiect similar, care luptă ca 24 de copii din medii defavorizate să rămână în școală. Cu siguranță, ecoul tău va ajunge la cine trebuie!  Astfel, prin crowdfunding, puțin câte puțin se face mult!
facebook.com/BursaBinelui.ro

7. Cei sărmani au nevoie de ajutor permanent, nu doar ocazional!
Nu e nevoie de sume mari pentru a face un bine, ne-am convins, dar e indicat să fim constanți, să nu dăruim doar de Crăciun sau de sărbători. La Bursa Binelui sunt acceptate donații între 5 și 1000 lei, activitatea ta fiind recunoscută prin diverse „gradații”, astfel că un donator poate ajunge de la Investitor începător la Acționar la Bursa Binelui, în funcție de numărul donațiilor, iar un voluntar poate urca de la Promotor pe Bursa Binelui la Prietenul Bursei Binelui, în funcție de numărul de share-uri.

Puțin de la mine + puțin de la tine = calea spre a face Bine! 
Astăzi, mâine, în fiecare zi!


bursabinelui.ro

Articol scris pentru SuperBlog 2018

Comentarii

Voi citiți...