Decalogul unei diete sănătoase

O viață sănătoasă începe cu o cămară plină de alimente sănătoase și un frigider în care găsești multe legume, fructe și mâncare gătită. Și cum zodia anul 2020 pare a fi cea a cămărilor pline, n-ar strica să aflăm de ce au nevoie românii pentru a-și asigura siguranța alimentară. 

Nu trebuie să faci vreun studiu, nici să întrebi o sută de români, îți dai seama de cum deschizi televizorul: făina, orezul, conservele, mălaiul, ba chiar și drojdia sunt alimentele și ingredientele care zboară de pe rafturi nu doar pe fondul situației actuale, ci în general, căci acestea sunt capetele încoronate ale cămării românului de astăzi.

Ce se întâmplă când vrei să îți schimbi stilul de viață și să adopți o alimentație sănătoasă? În mod sigur, cămara va arăta diferit. Din proprie experiență, am identificat zece coordonate ale felului în care se prezintă cămara unui om care a decis să abordeze o alimentație sănătoasă. Iată zece reguli și zece ingrediente care nu ar trebui să lipsească din cămara ta:

1. Alege făină de calitate!
Făina e aliment de bază în bucătăria românească, iar dacă și ție îți plac preparatele tradiționale, dulciurile românești, asigură-te că ai în cămara ta făină integrală de calitate, dacă e bio, cu atât mai bine. De asemenea, adăugând niște semințe, poți să coci chiar tu cea mai gustoasă și sănătoasă pâine, care păstrează savoarea pâinii de casă de odinioară. Ai nevoie de făină, apă, drojdie sau maia și un pumn din mixul de semințe preferat. Se lasă la dospit, iar apoi se coace.

2. Ulei, dar nu pentru prăjire!
Decizia unui stil de viață sănătos vine la pachet cu eliminarea din meniul nostru a tot ceea ce înseamnă prăjeli, dar uleiul, mai ales cel presat la rece, poate rămâne în alimentația noastră, dacă îl folosim cu măsură ca dressing pentru salate sau alte preparate. Ca variantă de cină, poți să coci la cuptor câtiva cartofi în coajă, pe care să îi asezonezi cu ceapă verde tocată, sare, piper mozaic, toate îmbrățișate de un văl subțire din uleiul preferat.

3. Poți apela la un șiretlic cu paste!
Mulți iubim pastele pentru abundența de combinații în care le putem pregăti, dar și pentru rapiditatea prin care putem obține o masă consistentă. Astfel, chiar dacă ești la dietă, acest tip de paste reprezintă compromisul perfect. O porție de paste obținute din grâu dur integral bio îți vor oferi toate beneficiile bobului de grâu, dar vor avea grijă și de sănătatea ta. Când ești pe fugă, fierbe pastele și combină-le cu un sos simplu și gustos de roșii și busuioc.

4. Sâmburii, nucile și alunele, dozele de sănătate care nu trebuie să lipsească din nicio cămară!
Aceste miniaturi înglobează în ele zeci de elemente benefice pentru sănătate: vitamine, minerale, antioxidanți și grăsimi sănătoase, toate se regăsesc în nuci, sâmburi și alune. Variantele sunt nelimitate, iar acestea pot constitui o gustare ideală între mese ori ca ingredient în diverse salate sau aperitive. Eu pur și simplu nu mă pot abține de la aroma delicată a sâmburilor de migdale californiene!

5. Fructele deshidratate, esențele fructelor proaspete!
Pentru când rămâi fără fructe proaspete, fructele uscate constituie o alternativă la îndemână: pot fi păstrate timp îndelungat și păstrează toată savoarea fructului proaspăt, dar și elementele benefice. Pot fi consumate ca atare, ori în aperive sau tarte. 

6. Să înlocuim laptele cu băuturi vegetale...
... dacă organismul nostru o cere! Cum știm că este momentul să renunțăm la lapte în favoarea laptelui vegetal? De regulă, stomacul nostru ne va răspunde cu maximă sinceritate la această întrebare după ce consumăm o cană de lapte sau o porție de cereale scufundate în lapte. Lactoza, o componentă a laptelui de vacă, poate genera intoleranțe care se manifestă prin disconfort gastric în primele ore după ingerare. Persoanele care se confruntă cu astfel de intoleranțe, pot opta pentru o băutură pe bază de plante, îmbogățită cu mineralele esențiale, dar care nu va oferi acel disconfort. Poți obține smoothie-uri delicioase dacă în 200 ml de lapte vegetal pui la înmuiat o linguriță de semințe de chia. Pasează la blender fructele preferate (aproximativ 150 g), adaugă laptele și omogenizează totul. Perfect pentru mic-dejun sau ca gustare după sală.

7. Biscuiți vegani sunt minunați pentru ronțăielile târzii!
Ceea ce „ronțăim” când ne uităm la un film sau pur și simplu când ne plictisim se depune instantaneu, încetinind parcursul și eforturile noastre spre silueta visată, pentru sănătatea noastră. Îți propun să alungi din cămară ispitele parșive: popcornul la microunde, alunele prăjite, biscuiții dulci sau sărați, plini de zahăr și aditivi periculoși. Înlocuiește-i cu biscuiții vegani cu șase semințe, care conțin numai făină de grâu 550, ulei de palmier, semințe 16% (chimen, chia, floarea-soarelui, susan alb, susan negru, semințe de in), drojdie și sare de mare neiodată.

8. Semințele sunt prietenele pe care te poți baza mereu! 
Semințele de tot felul trebuie să se regăsească în cămara ta: dovleac, in, mac sunt printre cele mai delicioase și versatile. Îți propun o rețetă ușoară de cină: tăieței cu mac și miere. Simplu de tot: fierbi tăiețeii, îi strecori, iar deasupra pui semințe de mac măcinate după gust și un strop de miere.

9. Zahărul brun este ruda mai sănătoasă a zahărului alb!
Ideal ar fi să ne ferim de zahărul alb, mult prea procesat, care reprezintă simple calorii goale ingerate fără a avea vreun aport benefic asupra organismului. Știm că un consum prea mare de zahăr poate duce la grave boli de nutriție, cum ar fi diabetul sau obezitatea. Astfel, dacă nu poți renunța la lingurița de zahăr din ceai sau cafea, asigură-te că folosești zahăr brun sau un îndulcitor natural, cum ar fi stevia. Dacă iubești dulciurile făcute în casă și folosești internetul ca sursă de inspirație pentru diverse rețete, îți recomand să ajustezi cantitatea de zahăr.

10. Mierea, un dulce din natură, de nelipsit în cămara ta!
arhivă personală
Asigură-te că nu îți lipsește din cămară un borcănel cu miere naturală. Poți încerca mierea Manuka, minunată pentru imunitate, fiind o explozie de sănătate și energie. Este obținută din florile arborelui Manuka, un arbore exotic, cunoscut pentru puterile sale vindecătoare. O poți consuma într-o mie de feluri: ca îndulcitor pentru cafea sau ceai sau poți să-ți pregătești un măr copt delicios chiar la microunde. Trebuie doar să îi faci o scobitură pentru a scoate sâmburii și cotorul și să îl pui la microunde timp de un minut și jumătate, pe treapta medie (650W). După aceea, se pune o linguriță de miere în scobitura rezultată și se pune iarăși la microunde pentru încă un minut și jumătate. Se pudrează cu scorțișoară și se savurează.

Din cămara mea nu lipsesc cele zece ingrediente. Versatile și gustoase, poți improviza zeci de rețete și combinații interesante, dar și sănătoase!
driedfruits.ro

Ce nu lipsește niciodată din cămara ta?

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020, proba 8

Comentarii

Voi citiți...