Pentru leveșe ca în Bihor, Dajar ți-e de ajutor
Când eram mică, îmi plăcea să stau cu mama mea în bucătărie, să o ajut. Nu știu cum se făcea că eu mereu o ajutam la degustat, îi mâncam toate zarzavaturile în stare crudă, deși nu știam pe atunci că asta înseamnă să fii raw-vegan. Sau jucam rolul juriului care dă verdictul suprem: Are destulă sare? Îi mai trebuie ceva?
Cu timpul, am început să mă implic și în procesul propriu-zis, nu doar la degustare, așa că, pe la 18 ani știam să fac sarmale și supă de pui, dar nu eram în stare să prăjesc ouă sau cartofi. Într-una din zile, mama mea lăsase la decongelat un pui mare și frumos, crescut în gospodăria bunicilor. Știți și voi din copilărie puii ăia galbeni ca soarele de la cât porumb au mâncat. Numai bun pentru o supă de pui ca la carte, cu o aromă bogată, căreia noi, în Bihor, îi spunem leveșe. Ei bine, aceea a fost prima zi în care am realizat că, pentru noua generație de gospodine, ingredientele de calitate nu sunt singurele elemente necesare atunci când vrei să prepari o supă de pui, ci baza o reprezintă accesoriile de bucătărie capabile să te salveze din orice situație.
În acea zi am învățat că, în bucătăria modernă trebuie să existe:
Ambition |
- ustensile de bucătărie - aici mă refer la ustensile de curățat legumele rădăcinoase, cum ar fi morcovii, pătrunjelul sau păstârnacul (pentru că m-am trezit înconjurată de o mare de coji de morcov), dar și la cuțite pentru că aici am avut parte de o adevărată aventură, demnă de filmele de comedie din secolul trecut. Mama mea obișnuiește să tranșeze parțial puii, lăsându-le atașate de carcasă pulpele, aripile... Rezultatul e un fel de pui grill, ca la supermarket, dar cu un sistem osos muuult mai bine dezvoltat, din cauză că monștrii ăștia mici aleargă de zor toată viața lor prin ditamai curtea, iar picioarele, pulpele, oasele sunt la fel de dezvoltate cam cum ar fi cele ale unui atlet. N-am reușit cu niciun cuțit. Să încerc cu bătătorul de șnițele? Noi deținem un bătător de șnițele pe rit vechi, un capăt bate carnea, celălalt taie tot ce prinde: carne, degete (preferabil, nu). Din fericire, degetele au scăpat de la măcel, dar pulpele nu s-au detașat foarte frumos, iar carnea care a intrat în contact cu lama s-a franjurat, or un cuțit de măcelărie competent, cu lama subțire și cu vârful ascuțit m-ar fi ajutat să ating punctul fericirii: articulația. Iar astfel, treaba ar fi fost joacă de copil.
Ambition - oale - cât mai mari, cât mai încăpătoare, deoarece puiul ocupă spațiu, morcovii, la fel, plus că ne dorim să obținem o supă nici prea concentrată, nici prea limpede. Deci, o oală de 8-10 l e perfectă când vrei să faci supă pe un pui zdravăn sau pe o găină. Desigur, o bucătărie modernă e bine să fie echipată cu un set de oale de mai multe capacități și dimensiuni. De altfel, procedeul obținerii unei supe de pui cu gust de copilărie e cât de poate de simplu: așezi puiul în oală alături de legume (morcovi, pătrunjel, țelină, păstârnac, o ceapă medie), se pune apă rece, după câteva clocote se spumează, se adaugă sare și piper boabe după gust. Marele secret e puiul crescut curat, la țară. Când e fiartă carnea, implicit morcovii, se strecoară supa și se fierb tăiețeii.
Ambition - râșniță piper - eu ador piperul mozaic, un amestec de piper negru, alb, verde și roz. Fiecare boabă are o aromă specifică, iar unei farfurii aburinde de supă îi șade bine cu o ploaie de piper aromat. Pentru a reda cât mai bine simfonia de savoare și culoare, recomand o râșniță electrică, musai cu mecanism ceramic, e mai sănătos și mai prietenos cu mediul așa.
Ambition |
Pentru toate ocaziile când vrei să te simți ca un profesionist la tine acasă, Dajar, cea mai mare companie de pe piața produselor pentru casă și grădină din Europa Centrală și de Est, îți sare în ajutor. Cu o istorie de 31 de ani, sigur i-ați văzut la TV, prin decembrie 2019, promovându-și propriul brand: Ambition. Iar dacă nu vă uitați la TV, atunci sigur ați dat de produsele lor prin hypermarketuri. Pentru că mâncarea nu este numai o nevoie primară, ci și o mângâiere pentru suflet și zău că e păcat ca armonia savorilor să fie brusc întreruptă de zgârieturi pe timpan din cauza lipsei unstensilelor potrivite. Iar Dajar știe cum să facă artă din gătit. Să tot pregătești leveșe celor dragi!
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020, proba 4
Comentarii