Dreptul la mai multe (prime) vacanțe #ChristianTour

(Genericul se aude. Clipul de introducere alunecă alene pe ecran. Începe sezonul al doilea al emisiunii „Prima mea vacanță”, un proiect pe care îl desfășor în online, cu scopul de a promova un stil de viață sănătos, mișcarea în aer liber și frumusețile cu care ne-a binecuvântat natura de pretutindeni. Elementul de noutate? Ideea conform căreia orice vacanță e, de fapt, o primă vacanță... Începem:)

Bine v-am regăsit la „Prima mea vacanță”! În cele ce urmează, vom vedea cum o vacanță la 20+ ani poate fi (încă) prima din viața noastră. E adevărat, de fiecare dată când pașii ne poartă pe meleaguri noi, simțim experiența primei vacanțe din viața noastră. Cu toate acestea, am vorbit deja despre tradiționalele sejururi la mare, la munte, în deltă, locuri cu care majoritatea fac cunoștință încă din copilărie. Dar copiii cresc, iar prima vacanță pe care o organizează aceștia pentru întreaga familie nu e doar o excelentă modalitate de a petrece timpul în compania celor dragi, ci și un „Mulțumesc!” pentru toate clipele de bucurie oferite în vacanțele de până atunci. 

Cu totul specială va rămâne vara anului 2018, prima mea vacanță ca angajat, primul concediu ce avea ca scop principal reîncărcarea bateriilor după un an de muncă, dar și prima ocazie de a le face o surpriză celor responsabili de o copilărie frumoasă, părinților mei. Am ales o destinație care a căzut într-un con de umbră, dar începe să renască din forța acelorași ape miraculoase care au înățat-o pe un piedestal încă din vremea romanilor: Băile Herculane. În rândul părinților noștri, Herculane este o stațiune balneo-climaterică renumită, dar reușește să încânte și generația tânără? 

Am organizat pe cont propriu totul. Am călătorit cu trenul: 374 km pe ruta Oradea-Băile Herculane, cu schimbare de tren la Timișoara, dar dacă vă e mai ușor să apelați la profesioniști, Christian Tour are această destinație în portofoliu, precum și o bogată ofertă pentru tot ceea ce înseamnă vacanta in Romania. Și nu numai.  

Peisajele care te întâmpină încă din primele clipe de la intrarea în Banatul montan îți taie răsuflarea...

Masivul Domogled te întâmpină cu chipul brăzdat de stânci milenare încă de la intrarea în stațiune, așteptând turiști dornici de aventură să îi descopere frumusețile nebănuite, căci există trasee cu diverse grade de dificultate, cele mai dificile fiind accesibile doar celor experimentați. Așadar, să fie drumeții pentru toată lumea!

În cea de a doua zi petrecută aici, am explorat centrul istoric al stațiunii. Situația nu e prea îmbucurătoare, dar e impresionant cum, în această stare fiind, clădirile acestea încă-și păstrează aerul nobil, demnitatea veacurilor apuse și tăria lui Hercules.

Fluturi! Foarte mulți fluturi! Ajunsă aici, am aflat că Băile Herculane e polul fluturilor în România. De diverse mărimi și culori, aceștia vă vor face ziua mai frumoasă ieșind în calea voastră la tot pasul.

Am luat prânzul la un restaurant ce servea mâncare absolut delicioasă, în porții mari, la prețuri mai mult decât accesibile. În fotografie se poate observa „tortura” la care am fost supusă cu un mușchiuleț de porc scăldat în sos de roșii cu ciuperci. În planul al doilea, „salvamarii” simpatici din mămăliguță, ce se chinuiau să salveze viața tovarășului lor de farfurie. N-au reușit. I-am înfulecat pe toți fără regrete.

Probabil cea mai dulce amintire ramâne aroma papanașilor cu smântână și dulceață de afine, felul în care căldura aluatului pufos se împletea cu răcoarea smântânii. Niciun papanaș orădean n-a reușit să șteargă sau să înlocuiască acești crai cu mantie de ametist.

A treia zi petrecută aici, prima zi de ploaie. Puțin spus ploaie, au fost averse în toată regula. Să fie vacanța ratată? 

Pentru iubitorii de natură, o plimbare în ploaie, în compania umbrelei, poate fi prilej de meditație în aerul puternic ionizat, pe acordurile boabelor mari și dese ce se preling din nori. Dacă ploaia vă deprimă, schimbați focalizarea de pe norii cenușii pe hotelurile ce se văd în jumătatea de jos a fotografiei...

...căci interiorul lor ascunde ingredientul secret al oricărei vacanțe: piscina interioară pentru vreme imprevizibilă. Și cum Christian Tour susține Dreptul la vacanță, aceste hoteluri cu nume de zeițe se regăsesc și în portofoliul lor. 

Cine ar refuza răsfățul într-un jacuzzi cu un asemenea peisaj în fundal? Vacanta cu Christian Tour te poate aduce aici oricând!

Am fost norocoși. La un moment dat, rămăseserăm doar noi. 

Dați-i o șansă și naturii! Strada Trandafirilor oferă un spectacol de vis după fiecare ploaie de vară. Așa a trecut și a patra zi...

Cea de a cincea dimineață ne-a prins în drum spre Orșova. Masivul Domogled, ca un paznic neclintit, veghează la bunul mers al lucrurilor...



Gara este o bijuterie arhitecturală foarte bine conservată. Copie după castelul de vânătoare al împărătesei Maria Theresa, clădirea întâmpină și își ia rămas bun de la turiști...

Sala de așteptare păstrează farmecul habsburgic ce se îmbină cu specificul și vechimea stațiunii.

La Orșova a urmat o croazieră pe Dunăre. A fost una dintre cele mai memorabile părți ale vacanței, undele de smarald ce urmau vaporul ca un alai, briza răcoroasă, crestele rebele ale Cazanelor, vestigiile romane, minunile naturii... Fiecare cadru părea un tablou, un colț de rai.

Muntele Rushmore în varianta românească. Dintr-o stâncă rece, regele Decebal încă veghează spre granița poporului său străvechi.

Ziua a șasea. Mâine e întoarcerea, deci trebuia să revenim în centrul istoric pentru a ne lua rămas bun de la Hercules. „Pe curând!”, i-am zis...


Dacă am reușit să îți stârnesc dorul de călătorie, înseamnă că meriți o vacanță! E dreptul tău câștigat printr-un an de muncă. Nu aștepta să te ia concediul prin surprindere, ci rezervă-ți un sejur acolo unde te cheamă inima, ca să te asiguri că nu-ți vei petrece și de această dată zilele însorite în compania laptopului sau a altor instrumente cu care-ți desfășori munca de toate zilele. Pentru o săptămână, ai dreptul să schimbi peisajul! Pentru o săptămână, ai Dreptul la vacanță! Până la următoarea întâlnire cu o altă primă vacanță, toate cele bune!

(Se aude jingle-ul de final, iar pe ecran apare logo-ul campaniei Christian Tour.)
Christian Tour

*Toate fotografiile utilizate fac parte din arhiva personală
*Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2019

Comentarii

Voi citiți...