De vorbă cu e-Oradea #eMobility

arhivă personală
Iubim natura. E cumva în firea noastră, în fiecare strop din sângele nostru. Iubim munții, marea, pădurile prin calmul ce le înconjoară și ni-l transmit. De câte ori nu ne-am dorit să putem aduce o frântură din farmecul naturii la noi acasă, la oraș? Cum am putea face asta într-o lume ultra-tehnologizată? Îndrăznim să încropim în minte scenarii prin care ne-am putea întoarce privirea spre EA, natura ce plânge azi să fie salvată din mâinile aceluiași om ce, deopotrivă o aplaudă și o face să plângă cu lacrimi de sânge. Dar unii oameni îi aud plânsul și muncesc necontenit, doar-doar îi vor putea șterge amărăciunea de pe chip. După îndelungi cercetări, s-a descoperit calea: e-Mobilitatea.

arhivă personală
Didactic vorbind, conceptul de e-Mobility are la bază cei doi piloni ai vieții secolului XXI: electricitatea și mobilitatea. De asemenea, demn de menționat este faptul că această idee nu se referă doar la automobilele electrice, ci la întregul ecosistem ce se dezvoltă în jurul acestora în vederea diminuării noxelor sau a poluării fonice, fiind compus din vehicule electrice, infrastructură, furnizori și reglementatori. E un stil de viață în acord cu necesitățile noastre, ale oamenilor legați prin fire invizibile la rețeaua electrică, în continuă mișcare. Cum va arăta lumea construită pe un astfel de concept? Orașul în care locuiesc pare să adopte acest nou stil de a pune lucrurile în mișcare încă de acum câțiva ani și, în mod cert, prima cărămidă a clădirii viitorului este chiar prezentul. Noi, locuitorii, simțim o diferență, dar ce ar spune spiritul orașului? Dacă aș putea sta la un pahar de vorbă alături de bătrânul Varadinum, care a trecut prin foc și sabie, prin pace și asedii, a fost martor al zecilor de regimuri ce i-au cioplit chipul de astăzi, ba chiar a fost mândrul purtător al Meridianului 0 în epoca medievală? 

În primul rând, l-aș întreba care a fost cea mai neagră epocă din istoria sa.
Presimt că-mi va spune că fiecare perioadă a avut povara ei, iar el era Sisif, cel ce trebuia să poarte pe umerii săi imensul bolovan. A trebuit să țină piept cotropitorilor, dar a suferit cât pentru zece războaie în perioada când vechea termocentrală scuipa venin negru prin tot orașul. Norii negri scuturau cenușă peste tot, iar oamenii se trezeau cu pervazele pline de scrum. Ștergeau zilnic pervazele, dar plămânii?... Apoi s-a înlocuit centrala veche cu una modernă, pe gaz, cu nivel scăzut de noxe. A fost un pas mic spre un viitor verde.

Apoi, l-aș întreba ce înseamnă e-Mobilitatea pentru el, ca oraș.
arhivă personală
arhivă personală
Mi-ar spune ferm: rețeta viitorului. E soluția ca Oradea să fie în continuare urbea unui șir lung de generații care să se bucure de o viață armonioasă. Cu un aer dramatic, accentuează: e însăși supraviețuirea. Folosirea energiilor alternative e imperios necesară pentru un oraș înscris în cursa unui viitor cu e-Mobilitate. În vederea unui viitor verde, de câțiva ani se bucură de implementarea acestor practici ecologice în ceea ce privește colectarea deșeurilor. Toate pubelele din oraș sunt închise pentru a păstra curățenia în jur, iar deschiderea pe bază de cartelă e posibilă grație panourilor solare montate pe fiecare punct de colectare. Apoi, spațiile verzi. Și ele sunt importante prin capacitatea de a produce oxigen, denumind parcurile sale „adevărate stații de reciclare a aerului”. Se laudă cu o suprafață însemnată de spații verzi pentru un oraș de mărime medie: peste 600 de hectare! Indicând semeț spre o medalie spune: „În 2011, am fost desemnat Capitala Verde a României! Totul grație suprafeței întinse de spații verzi și a kilometrilor de piste de biciclete. 35 de kilometri de pistă pentru plimbări pe două roți ce traversează granița, până în Ungaria! 
I-am zis că sunt ghinionistă, nu știu să merg pe bicicletă...
Nu apuc să-mi termin oful, că sunt întreruptă de un zâmbet înțelept. Mă asigură că nu e nicio problemă. Viitorul e-Mobility este tot mai aproape și are variante pentru toate gusturile și necesitățile. 33 de stații de încărcare a automobilelor electrice vor fi instalate în oraș până la 1 ianuarie 2020. (Constat cu uimire că asta este anul viitor...). Da, nu e SF, e-Mobilitatea e în prag... Îmi recomandă să mă orientez spre companii de vânzări auto care se adaptează noilor tendințe, deoarece, în curând, adevărata valoare a automobilului va fi dată de capacitatea acumulatorului și de autonomia acestuia.

Deși devenită un clișeu la orice interviu, îndrăznesc să-i adresez întrebarea: „Cum vă vedeți peste 25 de ani?”...
Cu același zâmbet înțelept, cu privirea purtătoare a semnelor din trecut îmi spune: „Exact așa cum mă vrei tu și ceilalți locuitori...”
Am prins curaj și l-am îmbrăcat în straiele unui viitor luminos, curat, ecologic, în care respectul față de natură și noi înșine primează. I-am spus că, peste 25 de ani, îmi doresc ca fiecare locuință să fie echipată cu panouri fotovoltaice pentru a diminua total emisiile centralelor ce nu folosesc resurse regenerabile. După dușul de dimineață și un mic-dejun tradițional, bogat în fructe și legume cultivate în grădina casei, care va fi nepoluată, vreau să ies din casă, să urc într-o mașină electrică, așa cum de ani buni fac și ceilalți locuitori ai orașului, iar în drum spre muncă, oprind la semafor, să admir culoarele verzi și parcurile ce se ivesc la tot pasul. Pe banda alăturată, ar putea opri microbuze școlare - electrice! -, astfel încât poluarea și aglomerația să devină istorie pentru generațiile ce urmează. Îmi doresc să aud vocile entuziaste ale copiilor: „Azi avem cursuri de practică la ecologie! Mergem să plantăm propriii noștri copaci în noul parc!”. Vreau ca în serile calde de vară să las ferestrele larg deschise, să citesc o carte bună într-o liniște deplină, chiar dacă locuiesc aproape de una din arterele principale ale orașului. În aerul ce se răcorește treptat să se audă doar glasul privighetorilor ce s-au adăpostit în desișul parcului din apropiere și vocile copiilor ce se întorc de la joacă mânați de lumina crepusculară tot mai timidă. Visez să respir aer curat la mine acasă... Asta înseamnă pentru mine un viitor responsabil, creat pe bazele e-Mobilității. Astfel, nu doar că emisiile de carbon se vor apropia de zero, consumul de combustibil va fi redus, iar eficiența automobilelor va crește, creând noi locuri de muncă în sectoarele vizate de fenomenul e-Mobility, ci lebedele și rațele sălbatice vor străbate în continuare Crișul Repede și pârâul Peța spre încântarea urmașilor noștri. Nu e ficțiune, e realitatea spre care ne îndreptăm, realitatea în care tehnologia vine în sprijinul mediului înconjurător.
arhivă personală
Orădeni (și nu numai), e-Mobilitatea e la doi pași de noi și așteaptă să o îmbrățișăm pentru a ne putea bucura de o experiență nouă, menită să producă o schimbare în bine pentru noi și viitor. Compania Auto Schunn, partener autorizat Mercedes-Benz, cu o vechime de 25 de ani pe piața din România, vine în sprijinul nostru cu o surpriză la ceas aniversar: sărbătorește sfertul de secol de existență cu lansarea SUV-ului Mercedes-Benz EQC - primul model din prima gamă ce te pune în mișcare doar cu ajutorul energiei electrice. Investind într-un automobil electric, investești în viitor, în certitudinea că vei putea lăsa această lume și toate frumusețile ei ca moștenire generațiilor ce urmează.
Auto Schunn
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019

Comentarii

Voi citiți...