Ce? Când? Cum? Unde? - Mic Îndreptar de Inițiere în Pizza

Cuvânt înainte

Îndreptarul de față își propune să aducă la lumină câțiva pași esențiali în devenirea dumneavoastră ca adept Gdp (Gurmand de Pizza). Pentru ca acest lucru să se întâmple, inițierea trebuie privită ca un sistem de trepte ce asigură ascensiunea și transcenderea spre apogeul perfecțiunii în arta gustului: pizza. Parcurgând pașii cuprinși în această lucrare, și voi puteți deveni adepți GdP, veritabili Cavaleri ai Pizzei Rotunde sau, spre marea noastră fericire, puteți deja proba că, fără a vă da seama, ați parcurs o mare parte din drum, pizza fiind deja o componentă esențială a vieții dumneavoastră...

1. CE (este o pizza)?
Pizza e mai mult decât o mâncare, este o operă de artă prin efectul ce-l are asupra oamenilor și prin măiestria îmbinării aromelor. Pizza e poezie în care ingredientele rimează perfect și creează imagini artistice îmbietoare, iar brânza încă aburindă e metafora supremă, ce ascunde însăși plăcerea de a mânca acest preparat. „A ieși la o pizza” înseamnă un ritual al socializării și ingredientul secret al petrecerii unui timp de calitate în compania celor dragi, cu sau fără motiv de celebrare. 

2. CÂND (poți sărbători cu o pizza)?
Oricând!
De amintit o listă cu posibilele ocazii de petrecut în fața unei pizza:
  • zi de naștere
  • onomastică
  • o reușită profesională
  • o întâlnire cu prietenii
  • ziua de salariu
  • sosirea primăverii
  • o minunată zi de duminică
  • una din zilele „Ce dor îmi e de o pizza!”
Mărturisire: Sunt o gurmandă, iar pizza, mai ales Quattro Stagioni, e mereu în tendințe, așa cum sunt pantofii cu toc în garderoba unei femei. Încă de când eram în liceu, sărbătoream la o pizza o notă bună, începutul vacanței ba chiar și... majoratul!
Da, am împlinit 18 ani mâncând pizza în compania celor apropiați, la un local din oraș, fără să-l închiriez, fără fotografi, fără muzică proastă, fără o rochie hidoasă pe care aș fi detestat-o la scurt timp după eveniment și fără fețe artificiale, care mimează încântare și bucurie. Doar eu - sărbătorita - prietenii apropiați și pizza aburindă. 

3. CUM (se mănâncă o pizza)?
Aici intervine diferențierea dintre novici și gurmanzi. Novicii utilizează tacâmurile de la restaurant pentru a tăia fiecare bucățică în parte, decupând parcă partea cu ingrediente de marginea blatului.
GREȘIT!
O pizza adevărată se mănâncă cu mâna, cu îmbucături generoase, cu sos după gust, inclusiv marginea pufoasă. Unii ar spune că e nepoliticos să mănânci direct cu mâna, dar studiile efectuate de savanții de la GdP (Gurmanzii de Pizza) au dovedit, după ani de cercetări și studii în localurile unde se servește pizza, că tacâmurile de la restaurante par a fi incompatibile cu acest preparat: blatul fin este rupt sub puterea cuțitului ai cărui zimți sunt incapabili să felieze ciupercile sau să treacă de pătura groasă de mozzarela, iar furculița nu reușește să îmbrățișeze toate ingredientele ce se află pe o felie, boabele de porumb fiind primele care dezertează de pe lina de front Farfurie-Gură.
De asemenea, luptele ce se vor duce între dumneavoastră, cei ce vă veți înfrupta dintr-o pizza cu o personalitate puternică, vor avea ca rezultat diminuarea plăcerii de a savura fiecare ingredient ce îmbracă blatul pufos ca prima zăpadă, iar, în cazuri severe, potolirea completă a poftei de pizza, ce are ca tragică urmare abandonarea preparatului în farfurie.
dodopizza.ro
4. CU CINE (poți sărbători la o pizza)?
Studiile efectuate demonstrează că o pizza nu îți poate pica rău la stomac, decât din cauza unei companii neplăcute. Așa că, recomandăm să vă alegeți cu băgare de seamă partenerii de pizza, deoarece ritualul impune o socializare exemplară și o atmosferă demnă de o pizza gigant! Sfatul specialiștilor: Lăsați telefoanele în genți, asta după ce vă veți fi asigurat că sunt trecute pe silențios!
dodopizza.ro
5. UNDE (poți mânca o pizza delicioasă)?
La Syktyvkar, la Moscova sau prin Lituania, Estonia, ori chiar în țară, la București, la Brașov, pe scurt la Dodo pizza! Cu 459 de locații deschise în 12 țări, Dodo răspunde „Prezent!” și la semnale de S.O.S.-comandă pizza București. Ofertele imabatabile și combinațiile cu totul savuroase vor fi pe placul tuturor celor strânși în jurul mesei. Comandă Combo Dodozaur 7 pentru petreceri alături de prietenii tăi pofticioși sau Combo 2+2 dacă vrei să ai și cu ce să-ți stingi setea după savurarea delicioaselor Pepperoni și Marguerita alături de prietenul acela care face mereu cinste. Ești „forever alone”, dar e ziua ta de naștere? Dodo pizza ți-a pregătit (probabil singurul) cadou: o apetisantă pizza 4 Seasons! Livrare pizza garantată în 45 de minute sau pizza gratuită!
Atenție! Este singura pizza care se prepară pe monitorul laptopului/telefonului tău! Renumit pentru transparența sa în ceea ce privește încasările, Dodo pizza îți arată fără nicio reținere imagini surprinse de webcam-urile din culise, adică din bucătăria unde se prepară bunătațile.

Dacă ați ajuns până aici, înseamnă că sunteți/ați devenit un veritabil GdP! Felicitări! 

P.S. (Autorul nu a mai reușit să publice un cuvânt de încheiere, deoarece are de sărbătorit ziua de marți cu o pizza, astfel că editura va publica o erată la acest volum, de îndată ce autorul va finaliza felia de pizza).

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019 

Comentarii

HR Passion a spus…
Nu 100,ci 1000 ți as da pentru acest articol. Simply the best cum ar spune cântecul!
Daniela Veres a spus…
Îți mulțumesc pentru toate cuvintele frumoase și pentru toate aprecierile! Îmbrățișări de la Oradea!

Voi citiți...