O opinie din infinitatea de opinii despre... eleganță

sursă foto: www.ellis.ro
ELEGANȚĂ... câte semnificații și interpretări ascunse în spatele celor opt litere reci, în spatele unui simplu cuvânt aruncat pe hârtie... Dar ce ar fi eleganța fără o femeie care să îi dea suflu? Cum am mai putea noi defini eleganța dacă în jurul nostru nu ar fi femei care să fie ele însele definiția acestui concept?
Eleganța este percepută în feluri diferite de fiecare persoană. Cred, totuși, că dincolo de opiniile și gusturile personale, există o eleganță autentică, originală, care combină atât atribute fizice cât și morale. Cum în ultima vreme eleganța e greșit percepută de tinerele domnișoare ca fiind simbioza extremă dintre înălțimea de „câți-mai-mulți-centimetri-posibil” a pantofilor și o rochie cât mai scurtă și cât mai strâmtă, în rândurile ce urmează aș vrea să vă vorbesc despre viziunea mea în ceea ce privește această noțiune deosebit de importantă în viața oricărei doamne sau domnișoare.
O femeie e elegantă atunci când întreaga ei ființă e un amestec de candoare, modestie, inteligență și decență. O femeie elegantă știe când, ce, cum și cât să spună. Iar asta o va ajuta, oriunde s-ar duce. Apoi, putem vorbi și de eleganța vestimentară. Pentru a-mi susține ipoteza vă voi relata un caz real. Nu voi uita niciodată un gând împărtășit de un profesor din gimnaziu care, la finele clasei a VIII-a, fiind o clasă alcătuită din multe fete, ne-a dat un sfat, un reper de care noi, ca adolescente într-o societate în care predomină vulgaritatea și prostul gust, să ținem cont. Ne-a dat un exemplu personal. Văzuse o fată frumoasă, aranjată, dichisită, parfumată, bine îmbrăcată, dar „când și-a deschis gura, au ieșit din ea cele mai urâte lighioane și cei mai înspăimântători șerpi de pe lumea asta”. Fata cea frumoasă și prezentabilă era doar o aparență, un miraj, căci vorbele ei și vocabularul neadecvat unei domnișoare rafinate i-au trădat adevăratul caracter, adevărata valoare.
Dacă ar fi să facem o comparație, o femeie elegantă e ca un tort. Ca și în cazul unei prăjituri, decorul, felul în care o ornăm, e de prisos dacă blatul nu e optim însiropat sau dacă crema e tăiată ori zaharisită. Hainele „în tendințe” nu vor ajuta cu nimic atunci când sufletul e întinat de ură și invidie, cum nici un parfum franțuzesc nu cizelează gesturile, comportamentul. O femeie cu adevărat rafinată va radia indiferent dacă poartă o ținută Eli Lăslean, la o petrecere, sau trebăluiește prin casă într-un tricou din bumbac. Căci, întocmai ca o Cenușăreasă modernă și actuală, femeia care reușește să își facă timp și pentru job, și pentru casă și pentru familie întrunește toate calitățile care s-ar asorta perfect cu ținutele pline de rafinament ale celebrului designer arădean. Pentru că munca înnobilează, cu atât mai mult cu cât o faci pentru tine și pentru cei dragi. Și când mă refer la Cenușăreasa timpurilor noastre, am absolvit termenul de nuanțele de robie, de supunere sau inferioritate. Mă refer la acea femeie care nu vede o corvoadă în a da cu aspiratorul și a șterge praful, ci își dorește o casă curată, care să fie oglinda ei, dar care uimește printr-o prezență deosebit de plăcută și o ținută impecabilă atunci când e cazul. La noi, în Bihor, am auzit mulți oameni spunând o vorbă veche, din popor, și anume că „pupăza e nealcoșă, dar îi pute cuibul”. Da, pasărea din povestea cu Nică e frumoasă, e o pasăre „elegantă”, dar casa ei e murdară. Mă refer la acele femei, mame chiar, care preferă să amâne o programare la manichiură/pedichiură/solar ca să pregătească cu drag o masă sau un desert pentru copii, pe când vin de la școală. Așadar, o Cenușăreasă emancipată, care știe să se îngijească și pe ea, și pe cei apropiați ca pe ea însăși, va emana mai mult rafinament decât o „femeie-bibelou”, care este preocupată doar de aspectul ei fizic. Ca să concluzionăm cu acest aspect, cred cu tărie că eleganța interioară și cea exterioară sunt complementare, doar că fără virtuți și principii, o rochie de mătase naturală sau un machiaj impecabil nu te fac o doamnă rafinată.
O femeie cu adevărat elegantă e și o femeie inteligentă, asta înseamnă că ea știe care îi sunt punctele tari și punctele slabe, va reuși să găsească soluții în momentele de cumpănă, iar dacă se află într-o situație dificilă și consideră că nu îi va face față de una singură, va apela fără rețineri la specialiști care să o sfătuiască, să îi ofere sprijin și consiliere. Cu atât mai mult cu cât acum există comunitatea Chic-Elite unde, grație tehnologiei de azi, orice femeie care are nevoie de un sfat din partea unor experți, poate apela la această platformă, unde mentori din diverse domenii stau la dispoziția celor care au nevoie de ajutor. Fie că se află într-o situație mai dificilă acasă, la locul de muncă sau e la început de carieră, aici va găsi tot sprijinul de care are nevoie. Acesta e, de fapt, rolul comunității: să ajute femeile să se redescopere pe sine, să caute și să găsească în ele acea particulă de energie care să genereze voința și încrederea în propiile sale forțe, pentru a traversa orice obstacol cu capul sus.
În concluzie, eleganța unei femei stă în felul în care își pune în lumină virtuțile, modul în care trece peste obstacolele vieții, păstrându-și vii principiile și devotamentul față de cei dragi. Gesturile, manierele, comportamenul, ochii, glasul, ținuta, toate vin să încununeze eleganța adevărată, autentică.



Articol scris pentru SuperBlog 2015

Comentarii

Voi citiți...