Enigma... accidentului rutier

Clasa a XII-a, ora de literatură română. Elevii, aflați între două vârste, adolescența și maturitatea, se gândesc acum mai mult la latura practică a vieții: la promovarea examenului, la admiterea la facultate, să aibă propria mașină...

... iar Felix a plecat împreună cu Otilia și Pascalopol la moșia celui din urmă. Otilia era entuziasmată de plimbarea cu automobilul...

-Dar de ce Felix nu avea propriul automobil? Dacă voia să îi atragă atenția Otiliei, trebuia să facă școala de șoferi și să își cumpere un automobil precum cel al lui Pascalopol.

-Probabil pentru că, fiind vorba de secolul trecut, lipsa experienței și a tehnologiei de care beneficiem acum era cea care dicta în acest compartiment al vieții. Lumea era mult mai simplă, dacă se defecta automobilul ce se întâmpla cu pasagerii? Imaginați-vă un loc aproape pustiu, o câmpie întinsă, un drum de țară tranzitat doar de câteva căruțe, telefoane nu existau ca să suni la un service sau să ceri ajutorul cuiva... Să ne imaginăm fiecare că suntem în fața primului eveniment rutier nefericit. Cum ați fi procedat?

-Dacă nu cunoști un service bun sau dacă nu te pricepi la mecanică, tot cam așa e și acum... Mi-a zis un prieten, care deja are carnet, că trebuie să înveți să te descurci, că nu te ajută nimeni când ai un accident, chiar dacă ești nevinovat... Eu m-am descurajat... Am renunțat la visul de a conduce propria mașină.

-Te-ai descurajat pentru că astfel de informații eronate funcționează pe sistemul „telefonul fără fir”. Cel mai bine este să vă informați din surse oficiale, de încredere. Să ne imaginăm că cei trei au pornit la drum, dar în zilele noatre. Personajele devin simboluri umane, putem fi noi cei păgubiți, cineva din familie sau prietenii noștri. Să ne imaginăm că automobilul lui Pascalopol este acum o mașină modernă, drumul prăfuit, de țară, care duce spre moșie este un drum național, asfaltat, dar, din cauza unui șofer neatent, cei trei rămân cu mașina avariată și nu își mai pot continua drumul... Deschidem caietele...

-Ca titlu notăm „Enigma Otiliei”?

-Nu, notați așa:
021 9111

-Acesta este titlul? Pare a fi un număr de telefon...

-Asta și este. Ați notat? Înainte de a elucida enigma Otiliei, o vom descoperi pe cea a numărului notat ca titlu. Trecem la definiție:

021 9111 este numărul de telefon pe care ar trebui să îl știi în caz de accident ca parte păgubită.

-Cum se poate apela la acest serviciu? Nu e complicat?

-Deloc. În patru pași simpli, ai și, primit ajutor:

1. Suni la 021 9111 pentru asistență.

2. Se deschide dosarul de daună la asiguratorul vinovatului și obții nota de constatare.

3. Mergi la service, unde ți se eliberează devizul de reparații, ca să ți se calculeze numărul de zile pentru care poți beneficia de mașina de înlocuire. De obicei, 4 ore de manoperă echivalează cu o zi de închiriat.

4. Contactezi Autonom pentru preluarea mașinii de înlocuire, semnezi actele, iar valoarea închirierii se va deconta direct de la asiguratorul șoferului vinovat.

Totul pe cale amiabilă, vezi aici un scurt video de prezentare:


Trecem la caracteristici:
  • Îți asigură asistență rutieră 24/7 în România, dar și în Uniunea Europeană.
  • Beneficiezi de toate serviciie necesare: tractare, depanare, auto de înlocuire, door to door și repatriere.
  • Primești siguranță și eficiență garantate prin cele 16 platforme proprii disponibile la nivel național și o rețea de parteneri cu experiență în domeniu.
  • „Opera” lor este alcătuită din 70.000 de tractări și 200.000 de mașini gestionate în 14 ani de experiență.
  • Ai dreptul prin lege să beneficiezi de auto de înlocuire asigurată printr-o rețea națională de peste 40 de agenții de închirieri mașini, dintr-o flotă de peste 9000 de mașini cu vârstă medie de un an.
  • Personalul este specializat.
  • Toate serviciile sunt accesibile printr-un singur număr de telefon pentru a salva timp și a rezolva eficient și fără stres situațiile neplăcute.
    Autonom
-Sunt întrebări până aici?

-Da, eu am o întrebare. Cum adică „auto de înlocuire asigurată”? Primești mașină cu care să te deplasezi până e gata depanată mașina proprie? Fără costuri?

-Întocmai. Acest serviciu a fost creat în decembrie 2016, odată cu modificarea legii RCA în care se menționează că partea păgubită într-un accident auto beneficiază de auto de înlocuire pe perioada cât mașina sa se află în service pentru reparații. Așadar, nu trebuie să vă descurajați cei care vreți să vă obțineți carnetul. E și firesc ca reflexele voastre să nu fie atât de dezvoltate precum cele ale unui șofer experimentat. E posibil să nu evitați la timp o tamponare cu un șofer neatent și să vă fie avariată mașina. Din păcate, statisticile arată că sub 1% dintre cei care ar putea beneficia de acest serviciu solicită auto de înlocuire. Ceilalți nu fac acest lucru ori pentru că nu sunt bine informați, ori cred că demersurile sunt prea anevoioase și preferă să aștepte până e gata mașina lor sau să apeleze la ajutorul prietenilor.

Înainte de a suna clopoțelul, aș vrea să notați două lucruri noi pe care le-ați învățat azi și nu le știați până acum. 

Elevii au scris:

  • Beneficiezi fără niciun cost de auto de înlocuire, dacă ești partea păgubită într-un accident rutier, simplu, în doar 4 pași. Costul este decontat de asiguratorul șoferului vinovat.
  • Prin numărul de asistență rutieră 0219111 ai acces la nivel național la toate serviciile necesare în cazul unui accident: asistență rutieră, platformă, tractare, depanare și auto de înlocuire.
Acum, vă rog să notați tema pentru data viitoare:

  • Tu știai că ai acest drept prin lege? Sub 1% din șoferi știu asta. Dă informația mai departe și apropiaților tăi!
N-a fost o oră pierdută, din contră. Elevii au învățat de timpuriu că cineva va fi mereu la un capăt de linie telefonică pentru a-i ajuta să iasă dintr-un eventual bucluc frecvent întâlnit în prima parte a vieții lor de șoferi și să aleagă să se informeze din surse de încredere. Pornind de la o situație întâlnită într-o carte de literatură, am ajuns la o lecție de viață, astfel, scopul meu a fost atins.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020, proba 13

Comentarii

Voi citiți...