Mitzi, povestitorul cu papion și mustăți vă spune povestea lui Fridolin

 Hei! E cineva aici?

Păăăi... bine v-am miau-găsit! Eu sunt Mitzi. Voi?

Știu, nu pe mine v-ați fi așteptat să mă vedeți, dar mie îmi place să pun lăbuțele mele pufoase pe tot ce găsesc inedit în jurul meu. Într-o zi, ce să vedeți, am găsit o chestie ciudată căzută pe pardoseală și-mi zic: „O fundiță nouă pentru stăpâna casei!” - adică eu - și nici nu stau pe gânduri, că mi-o pun la gât.

Nu știu ce s-o fi întâmplat în acel moment, dar, când m-am uitat în oglindă, mi-am zis că-mi șade bine, zici că aș fi librarul acela simpatic, cu papion, care se împrietenește cu toți copiii spunându-le povești. Și am ieșit la o plimbărică, să mă laud în fața prietenelor mele blănoase cu noua mea achiziție.

După câteva ore, m-am întors acasă, că mi se făcuse o poftă teribilă de bobițe. Am mâncat și iar m-am pus să mă admir. Și cum mă tot fâțâiam eu în fața oglinzii - mai să mă deochi de frumoasă ce eram - hop! și stăpâna mea care, după cum mi-a lăsat de înțeles, căuta de ceva vreme papionul pe care îl purtam deja ca o prințesă a felinelor. Voia să mi-l dea jos ca să și-l pună ei și să înceapă să vă povestească despre o carte. Cică voia să intre în personaj. În personajul Librarului cu papion. Dar când să mă priveze de frumoasa podoabă, zice: „Tare ești neaoșă cu papionul! Trebuia să mă apuc să prezint cartea mea preferată în speranța că voi convinge cât mai mulți părinți să dezvolte de timpuriu obiceiul sănătos al lecturii în sânul familiei lor, dar ești așa de frumoasă cu papionul acela, că îmi vine să te las pe tine să le spui povestea lui Fridolin. Ar fi și amuzant. Breaking news: O pisică spune povestea unui cățel!”

Nici nu am băgat în seamă ironia. Eram încântată. În sfârșit mă lasă și pe mine să fac ceva! De când așteptam asta! Nu e ușor să fii pisică de profesoară. De când cu școala online, o aud mereu pe ea și pe copii vorbind despre tot felul de cărți. Îi pune să se folosească de mijloace moderne ca să prezinte cărți citite recent și care i-au impresionat, cu scopul de a-i convinge și pe ceilalți colegi să citească acea carte. Ei vin cu tot felul de afișe, prezentări sau chiar recenzii de carte video, autorii imaginându-și că ar fi vloggeri. Cumva trebuie să îi determine pe adolescenți să păstreze legătura cu lectura în perioada aceasta de răscruce, când creativitatea are nevoie și ea de hrană spirituală care se obține îndeosebi prin citit, fotosinteza sufletului. Prin urmare, se bucură de receptivitatea lor că pot îmbina două lumi atât de opuse, antagonice care se întâlnesc în mod magic în chip echilibrat. Iar eu ascult și ascult și ascult... Acum e timpul să pun și eu în practică tot ce am învățat de la ea în toate aceste luni.

Trebuie să vă mărturisesc mai întâi că îmi place când stăpâna mea citește. Parcă somnul în poala ei devine mai dulce, torc mai cu spor ori de câte ori ea citește cu mine alături. Cititul e înălțător. E ca și cum dintre filele cărții s-ar desprinde o aură încărcată cu energii pozitive. Iar eu sunt mare iubitoare de energie!

Și Librarul cu papion știe câtă energie pozitivă emană cititul, de aceea a adunat într-o librarie pentru copii peste 4000 de titluri, fiind prima librărie din Timișoara dedicată exclusiv copiilor. Conceptul care stă la baza acesteia constă în nevoia de lectură îmbinată cu cea de relaxare, nevoia de a răsfoi cărțile cu nevoia de joacă și creativitatea. Țelul este clar: o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului împreună, copii și părinții, având certitudinea că imaginația și creativitatea nu țin cont de vârstă și acest tip de activitate ar trebui să devină obligatorie în orice familie.  

De altfel, nu totul se rezumă la cărți, în tolba Librarului se află cărți de povești, cărți cu activități, cărți ilustrate, pentru lectura școlară, atlase, enciclopedii, chiar și jocuri inteligente care le dezvoltă copiilor logica, limbajul, creativitatea, spațialitatea, răbdarea, perseverența. Librarul cu papion alege cu mare grijă cele mai bune titluri, este la curent cu cele mai noi apariții și recomandă cartea potrivită fiecăruia. Ba mai mult, își doreste ca viitorul să facă o magie și să devină cea mai îndrăgită librărie. Totul din dragoste pentru lectură și copii. 

Zilele trecute, și-a amintit despre cartea care i-a marcat copilăria. Și-a amintit cu nostalgie că nu deslușise tainele cititului, ci o ruga pe mama ei să parcurgă împreună câteva pagini, seară de seară. Și ce bucuroasă a fost când a văzut că o nouă ediție a cărții așteaptă în libraria online să încânte și alți copii!

Vă voi vorbi despre un titlu poate nu foarte popular prin rafturile cu cărți pentru copii, dar care captivează copilul din casă și pe cel din sufletul adultului. Vedeți voi, cărțile care fascinează un copil rămân sădite în sufletul adultului de mâine. Așa este și Fridolin. Iar pentru asta, mi-am pregătit un jurnal reflexiv de lectură, așa cum procedează stăpâna mea cu elevii din clasele mai mici. Pentru că trebuie să înțeleagă ceea ce citesc și cu ce scop citesc: să cunoască viața prin intermediul universului ascuns în hârtia fragilă a cărților. Așadar, dragi părinți, țineți cont de acest sfat: după ce copilul termină de citit o carte, ajutați-l să digere informația, adresându-i câteva întrebări care să surprindă semnificațiile din spatele textului.

Fridolin, de Franz Caspar

Relatează ce se petrece!

Un teckel simpatic pe nume Fridolin primește drept cadou de la stăpâna sa o minunată zgardă roșie bătută în ținte aurii. Dornic să se laude prietenilor săi cu frumoasa zgardă, acesta cutreieră străzile orășelului unde locuiește, doar că, nu după mult timp, o haită de câini vagabonzi începe să îl fugărească până departe de străzile pe care le cunoștea Fridolin. Scapă de încăierare, dar prețul plătit este mare: își pierduse zgarda cea nouă și decide să plece în căutarea ei, fără să își imagineze că pornește în aventura vieții sale. Se rătăcește, este prins de hingheri, ajunge în munți și trece prin nenumărate peripeții.

Ce ai învățat din această carte?

Această carte te învață să ai grijă de ceea ce ai și să nu te dai bătut în fața obstacolelor, să lupți pentru ceea ce ți-ai propus. Fridolin și-a propus să nu se întoarcă acasă fără zgarda sa, deși putea să se întoarcă și să primească una nouă de la stăpâna sa.

Cu ce personaj te identifici?

Deși sunt pisică, Mă identific cu Fridolin, personajul principal și eponim, deoarece oricine, chiar și un adult, cade pradă entuziasmului și pierde câte un lucru cu valoare sentimentală sau materială. În momentele în care etalăm un obiect cu care ne fălim și nu luăm în calcul neprevăzutul, și eu, și tu, cu toții suntem Fridolin.

De ce ai recomanda această carte și altcuiva?

În primul rând, pentru că este o carte de o naturalețe clasică, în stilul poveștilor pentru copii de odinioară. Apoi, cine nu iubește cărțile ilustrate? Dar mai ales, este o poveste cu suspans, răsturnări de situație și mult farmec.

Și mi-am pus un papion

Și v-am spus un adevăr!


Cu drag,

Mitzi, povestitorul cu papion și mustăți

Sursă foto: Librarul cu papion și arhiva personală

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021

Comentarii

Voi citiți...