Dorul de mare nu ține cont de data din calendar

Cocoțat pe o etajeră amplasată în dormitor la capul patului, șade semeț un brad de Crăciun cu totul special. N-o avea el cetina tot verde, vorba colindului, dar nici nu se scutură. N-are ace veșnic verzi, dar nici nu moare. Exact ca speranța și dorul meu de a revedea locurile din care au fost culese scoicile ce-i țin loc de crengi. E un brad special, zămislit din scoici adunate de pe plajele românești în vara lui 2019, modelat cu mâinile ghidate de toată dragostea mea pentru ea, Marea Neagră. N-are nici globuri, dar are clopoței albaștri care amintesc de cântecul valurilor spumoase ce se izbesc necontenit de stâncile nestrămutate, iar cei aurii au încapsulat chiotele pescărușilor ce pluteau printre razele aurii, acele raze care sărutau oglinda apei de un albastru ireal. 

Cum a luat naștere brăduțul din spuma mării?
Farmecele mării au făcut ca de Crăciun să cânt „O, brad frumos!” unui brad cu totul inedit. Adusesem de la mare o grămăjoară de scoici, ca amintire. Într-o zi rece de decembrie, pe când priveam cu nesaț și nostalgie spre imaginile surprinse în vară pe litoralul romanesc, mi-a venit ideea să dau o formă cochiliilor ce zăceau de câteva luni într-o cutie. Pom de Crăciun să fie!

Folosind un cornet de înghețată și un pistol de lipit, am început să „împodobesc” bradul în stil maritim, cântând, așa cum se cuvine la orice împodobire de brad:




„O, brad, frumos, o, brad frumos,
Cu cochilia albă!
Tu ai venit cu-n val spumos
Și eu te-am pus în tolbă.
O, brad frumos, o, brad frumos,
Cu cochilia albă!”




Atipica vară 2020
Deși visam cu ochii deschiși la reîntâlnirea cu marea, pandemia ne-a schimbat planurile. Dacă nu e vacanta in siguranta, mai bine fără. Și pe mare sunt furtuni înspăimântătoare, dar tot redevine ea calmă la un moment dat!

Fetele nemăritate care vor să își viseze ursitul dorm cu busuiocul sub pernă, doar eu dorm cu scoicile lângă cap, de dorul mării, în speranța că mesagerii tăcuți ai valurilor mă vor ajuta să visez la concediul meu pereche. 

Și ce credeți că visez într-o noapte? Bradul meu fusese înzestrat cu suflet și darul vorbirii. Era trist și se lamenta că nu are pe nimeni de acasă aproape. Se simțea singur printre străini. Își amintea de valurile legănate și de nisipul ca de aur. Tare și-ar fi dorit să aibă aproape încă o decorațiune din scoici aduse de la mare...

Și cum se tot amăgea el, puf! În fața lui apare ca de nicăieri o arătare înaltă, cu clopoței roșii și verzi - ceea ce îl făcuse să creadă că e un semafor - care i se adresă:

-Salutare, vere!

-Bună! Cine ești? Ne cunoaștem?

-Sunt o rudă îndepărtată și vin... din viitor! De la Crăciunul viitor, mai precis. Creatoarea ta să facă bine să își pregătească bagajele, ca vara asta se merge la mare! Și zi-i să nu-și mai pună atâtea haine, că iar n-o să aibă loc de scoici în bagaj, iar ne îndeasă și crăpăm până la Oradea...

-Vorbești serios? O să fie sigur?

-Pe cuvânt de moluscă, vere! Litoral 2021 scrie pe mine.

-Cum vine asta?

-Tu pui prea multe întrebări și faci prea puține, vere. Nu te bucuri? Vrei să meargă la munte, să te trezești că-ți țin companie în vitrină sclifositele alea de conuri de brad?

-Nu, nici vorbă, dar... știi... e mult imprevizibil. Dacă se lasă cu carantină și...

-Să nu te aud, nu vreau să aud temerile tale nefondate. Există asigurare strorno pentru asta. Tu trăiești prezentul, eu vin din viitor, ai uitat? Pandemia i-a schimbat modul în care își plănuiește vacanța de vară la mare. Ea va ține cont de beneficiile unei astfel de asigurări, care acoperă situațiile neprevăzute, inclusiv pe cele generate de pandemia de coronavirus. Cel mai important avantaj este chiar acesta: în cazul unei îmbolnăviri cu virusul Sars-Cov2, turistul poate anula gratuit rezervarea făcută și i se returnează sumele achitate. Și tu întrebi dacă există șanse de vacanta in siguranta?

-Ce veste bună îmi dai! Dar, spune-mi, va reuși să adune multe scoici?

-O grămadă! Va merge mult mai relaxată în concediu pentru că va apela la o agenție care să îi facă cele mai bune recomandări. O să apeleze la LitoralulRomanesc.ro și va petrece câteva zile minunate la malul Mării Negre.

-De ce ar alege cineva tocmai LitoralulRomânesc.ro?

-Pentru seriozitate, raportul calitate-preț, oferta bogată care trece dincolo de granițele litoralului, până în Delta Dunării. În plus, hotelurile listate sunt dintre cele mai bine cotate și este cea mai mare agenție specializată în turismul de litoral, peste 150 000 de turiști apelând la serviciile sale chiar și în sezonul estival 2020. Și acestea sunt doar câteva din argumentele pentru care va alege LitoralulRomanesc.ro. Ba chiar va putea folosi și voucherele de vacanță rămase, iar diferența o poate achita și online cu cardul de debit. Va discuta cu prietenele ei despre posibilitatea achitării în rate a concediului...

-Știe ce să aleagă, eram convins, doar și straturile acestea de scoici ce mă formează tot ea le-a ales, bucată cu bucată. Spune-mi unde va sta, vreau să știu totul despre vacanța ei!

-Ca de obicei, va alege un hotel de trei stele pentru că îi asigură confortul necesar la un preț atractiv, astfel încât să poată investi în suveniruri și într-o scurtă excursie în Deltă. De la un hotel vrea doar să fie curat și să respecte noile reglementări privind igiena, nu va căuta camere imense cu TV cât ecranul de la cinema. O știi doar, toată ziua e la plajă. Acest gen de vacanță pare inventat pentru ea, mai ales acum, după presiunea ultimului an. Se va relaxa în zonele liniștite ale plajei și se va trezi în fiecare dimineață la ora 5 doar ca să vadă răsăritul, să se bucure de aerosoli, de goliciunea plajelor și să adune cele mai frumoase scoici, pe când majoritatea turiștilor încă dorm. Deși concediul nu înseamnă doar mâncare, acest aspect o interesează la fel de mult și o să aleagă o ofertă cu pensiune completă, adică va servi toate cele trei mese la restaurantul hotelului, deoarece este mai bine organizat decât o terasă, nu există riscul supraaglomerării și igiena este mai riguroasă, iar mâncarea servită este mai gustoasă și mai sănătoasă, apropiată de ceea ce gătește ea, nu doar fast food sau grătare.

-Sună minunat! Aproape ca într-un an normal. Dar, totuși, trebuie să țină cont și de niște măsuri suplimentare, nu-i așa? Cum se va pregăti ca să aibă un concediu reușit în 2021?

-Cu siguranță trebuie să fim mai atenți față de noi înșine și față de ceilalți turiști. În luna iunie, va întocmi o listă cu toate cele necesare pentru bagajul adaptat situației:

🌅 Pune lângă costumele de baie și niște măști, poate că vei fi nevoit să traversezi zone aglomerate în drum spre plajă sau vei intra într-un magazin de suveniruri. Nu strică să le ai la îndemână.
🌅 Strecoară în geanta de plajă, printre loțiunile de protecție solară, și un dezinfectant pentru igienizarea mâinilor în cazul în care atingi suprafețele comune și vrei să te simți în siguranță.
🌅Lângă factura proformă, tichetele de vacanță sau alte documente, poți adăuga rezultatul unui status imunologic recent ori un document care atestă vaccinarea. O persoană imunizată se poate bucura de liniștea unui concediu după un an plin de greutăți și restricții.
🌅 Savurează cântecul valurilor păstrând distanța fizică față de cei din jur când ești la plajă. Astfel, nu vei fi părtaș nici la discuțiile și preferințele muzicale ale celorlalți și te vei putea concentra pe încărcarea propriilor baterii cu energia inegalabilă a mării.


-Dar de scoici nu spune nimic?

-A, ba da! Uite:
🌅 P.S. Pune o cutie pentru scoici, brădulețul vrea companie și e păcat să îi strivesc rudele în drum spre casă. 


-Știam eu că nu m-a uitat! Dar... Ziceai ceva de luna iunie? Să înțeleg că iar își planifică vacanța pe ultima sută de metri, last-minute?

-Nu chiar. Sunt două luni din iunie până în august, interval care poate aduce multe schimbări nu doar în ceea ce privește pandemia, ci și în viața ei profesională, așa că va fi precaută.
 
-Acum înțeleg...

-Fii liniștit. Se va bucura nespus de reîntâlnirea cu marea, după toate obstacolele și presiunea din 2020! Revederea valurilor care nu știu de molime va fi terapie curată pentru ea. Pentru că LitoralulRomanesc.ro, adică:

Litoralul Inhibă Temerile Omului Refugiat de un An Lung, Ursuz și Lacom
Refrenul Odei Mării Absoarbe Negativitatea Energiilor din Spiritul Copleșit. 
Reluăm Obiceiurile

Asta înseamnă vacanța la mare pentru ea: descărcarea tuturor energiilor negative și plonjarea în imensitatea regeneratoare a universului maritim. Marea o cheamă. Și va ajunge!

*
Marea... Valurile... Un vapor... Pe unde trece? Doar îl aud... A, nu... e alarma ceasului deșteptător. A fost doar un vis... Nu-s cu capul pe nisip, ci pe propria pernă. Dar o bucățică din mare e chiar în fața mea. O văd. Reușesc eu s-o văd și în toată splendoarea. Doar să vină vara...




Sursă foto: LitoralulRomanesc.ro și arhivă personală
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020

Comentarii

Voi citiți...