Picturi si inscriptii rupestre contemporane

"Arta este efortul necontenit de a concura frumuseţea florilor."

Asta spunea depre arta marele pictor contemporan Marc Chagall. Daca ar fi sa raportam aceasta fraza la cultura si educatia unor romani, singura floare cu care ar putea concura ar fi ori spinii de pe marginile soselelor denivelate si pline cu gropi, ori cu acea
floare frumoasa, mov, care creste adesea pe campurile romanesti (hai s-o numim mai frumos "rochita-tigancii")
De multe ori cand merg undeva pun aparatul foto cu mine (Canon PowerShot A560), iar cand nu il am la mine, ma descurc cu camera de 2MP a telefonului (un Sony Ericsson V640i).

Se intampla sa surprind adevarate "minuni" ale artei contemporane nationale, pe care le-am clasificat in trei categorii:

1. ARTA RURALA
De exemplu, curiozitatea mea de a vedea peretele unui tunel m-a impins sa fac o poza cu blitz atunci cand am trecut cu trenul prin unul din cele 15 tuneluri traversate de la Oradea la Botosani. Surpriza! Cei care trecusera pe acolo (pe jos!
) s-au gandit sa personalizeze putin cu o scrijelitura peretii mucegaiti ai tunelului, probabil in speranta ca si altcineva va vedea opera de arta. Li s-a indeplinit dorinta. Inscriptia a fost imortalizata. Pictura preia motivul "Miorita din Pipera", fiind o creatie 100% populara datorita autorului necunoscut.
Cred ca autorii erau posedati de marele autor Tudor Arghezi si de cunoscutul sau volum de poezii, "Flori de mucigai". Totusi, ca un sfat: mai mergeti la
niste ore de caligrafie!

2. ARTA URBANA
Aici ar intra picturi ca: "Suporterul inflacarat" de Petre Picaso, alias "Haiducul", care surprinde un mesaj pentru o echipa adversa folosind termeni argotici scrisi cu grafitti expimand o urare de bine: "M*** Dinamo". Pictura este expusa intr-o galerie (gardul unei case) pe strada Col. Buzoianu din Oradea. O alta pictura rupestra este o compozitie plastica a marelui pictor Fane Lucica de la Botosani intitulata "Contract vanzare-cumparare" care surprinde un anunt important: "Vand nevasta 10000000000000000000 euro, negociabil". Opera poate fi vizitata zilnic intre orele 00.00-24.00 la statia de tramvai de langa piata din Botosani. Rugam numerosii vizitatori sa nu foloseaca blitzul pentru ca markerul folosit de marele pictor s-ar putea sa paleasca in timp. Dar cu siguranta piesa de rezistenta a vernisajului de arta contemporana este celebra lucrare "Tramvaiul cu boi" de Nick Ghiury-escu. Este cu atat mai speciala cu cat nu oricine are norocul sa o vada. Aceasta pictura este expusa doar in unul din tramvaiele de pe linia 1 din Timisoara si ca sa ajungi sa o vezi trebuie sa iei la rand toate tramvaile de pe linie. De curand, marele pictor a fost intr-un proces cu autorul tabloului "Suporterul inflacarat" deoarece a fost suspectat de plagiat in conditiile in care in ambele picturi se gasesc aceleasi motive.


3. ARTA ROMALES-COCALAR
Se intalneste cu precadere in zonele urbane, dar si in cele rurale, unde este mai slab dezvoltata deoarece acest tip de arta are doua ramificatii aparute in urma majorarii intelectului reprezentantilor din mediul urban cu 0, 0001 % fata de numarul de la pantofi, in timp ce reprezentantilor din zona rurala acesta este intr-o continua scadere, la fel ca si bugetul romanilor pe timp de criza.
In arta contemporana aceasta categorie are aceeasi importanta ca Renasterea in Italia evului mediu, o trezire la realitate (ca atunci cand ne trezeste pe noi cineva dimineata si zicem : "Mai dorm 5 minute" tot asa de vreo 5-6 ori). Sa nu uitam si rolul moralizator, deoarece aceasta pictura a fost preluata si in literatura ca o fabula intitulata "Clanta si usa". Atat pictura cat si fabula sunt semnate de multi-talentatul megastar van Gogh de la Oradea, Printul Ardealului.
Observati armonia dintre partea scrisa (mesajul propriu-zis) si partea pictata reprezentata de adaptari grafice ale "hemoticoanelor" care este pe persoana fizica detinute de Badea Iahu Mesenjer de la Hamerica.


Sper ca v-a prins bine lectia de cultura de astazi.
Va mai astept la cursul urmator! :)
Intrarea si inscrierea sunt gratuite pentru elevi si studenti in fiecare zi, la orice ora.

Comentarii

Em. a spus…
=))

O mi gi!

Ai idee cat am ras la postul tau? =))

Ultima e geniala cu clanta =))

Ce sa-i faci...lumea din ziua de azi :-j
Daniela Veres a spus…
@ em: si toate pozele sunt adevarate, nu sunt trucate ;))
Em. a spus…
Stiu stiu =))
lu a spus…
bravo fato. imi place cum scrii. reprezentativ pentru varsta ta,insa cu un strop in plus de profunzime. felicitari

Voi citiți...